БСП: Ако отпадне забраната за внос на украински зърно, това ще е предателство спрямо земеделските производители

До вчера министърът казваше, че в Европа се притесняват от радиоактивно зърно, а сега не. Защо, попитаха социалистите

„Изключително притеснително е, че по бързата писта се опитва да се прокара едно решение на Народното събрание, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на главата на народните представители.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов по време на обсъждането на решението за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно.

„На първо място, този проект за решение не е разгледан в Комисията по земеделие, храни и гори, където му е мястото и където трябва да се изслушат земеделските производители и да се направят всички оценки. Беше прехвърлен в комисия, където едва ли в детайли са запознати с тематиката. Управляващото мнозинство го вкарва в пленарна зала без необходимата преценка, анализ и яснота за последствията. Лъсва и проблемът, че очевидно липсва комуникация между законодателната и изпълнителната власт“, посочи Иванов.

По неговите думи, Народното събрание е напът да сътвори и международен скандал: „Четири пъти българската държавата е поддържала едно становище в Съвета на министрите на ЕС, към днешна дата също. Виждаме, че останалите страни членки на също поддържат забраната. Чуваме, че комисарят Войчековски също я поддържа. И в един момент, с какви аргументи отиваме и казваме на тези страни членки, които също страдат от този внос от Украйна, видите ли, сега вече не искаме. Това управляващо мнозинство, докато се показва като проевропейско и евроатлантическо, слага кръст на всичко това, защото това е едно нелоялно отношение към нашите партньори. Да не говорим за нелоялно отношение към земеделските производители, за които това решение им идва като гръм от ясно небе и които ще претърпят огромни загуби от него.“

Иван Иванов бе категоричен, че ако народните представители подкрепят решението, това ще е предателство спрямо българските земеделски производители, спрямо всички, които очакват държавата да им помогне в този тежък момент, а в същото време и един изключително лош знак към ЕС и страните членки, които имат очаквания към българската държава.

„Г-н министър, не социалните мрежи казват, че има съмнение за опасно зърно, а Вие казахте, че Европа се притеснява, че може да влезе такова. Вие казахте, че четири пъти сте защитавал позицията, че забраната трябва да продължи. Вчера по телевизията за пети път защитихте тази позиция. И от вчера за днес нещо се случва, че вече сте съгласен, че не трябва да продължи“, обърна се Георги Свиленски към министър Вътев.

И попита защо, след като Министерски съвет вчера е взел решение за отпадане на забраната за внос на украинско зърно и са успели да убедят земеделския министър, днес такова решение трябва да вземе и Народното събрание, при положение че това е от компетенциите на правителството.

„Г-н министър, ако има съмнения, както казахте, че Европа се притеснява от радиоактивно зърно, излезте и ги кажете. Ако това е истина, това е много притеснително. Ако не е, го опровергайте. Но не може да казвате преди 5 минути, че има притеснения в Европа, а сега да казвате, че то влиза в Румъния като румънско и имали някакви жертви. Ами, те жертвите ще се видят по-късно, няма да се видят на първия месец, вероятно“, призова Свиленски.

Драгомир Стойнев, от своя страна, призова на народните представители да бъде раздаден макроикономическия анализ на Министерски съвет, който е променил мнението на земеделския министър.

„Щом е толкова категоричен и е променил позицията на министъра, нека и народните представители да се запознаят с него. Ако не ни бъде раздаден такъв анализ, то тогава положението става доста сериозно и може би министърът не казва цялата истина“, заяви народният представител от „БСП за България“.