Проданов: Искаме отговори как ще се отрази на българската икономика и българите вноса на украинско зърно

Сеп 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 693

14.09.2023 г.

Забраната за внос на украинско зърно в България стана тема на интензивни дебати и политически конфликти. В студиото на "Денят ON AIR" се изказа заместник-председателят на парламентарната група на БСП Христо Проданов, който подчерта важността на тази тема и рисковете, свързани с отмяната на забраната.

„Въпросът е кое е по-добро за България, което е свързано основно с интересите на хората, на производителите. За да се вземе информирано решение, трябва да се изслуша министърът. Нашата парламентарна група приемаме само аргументи, подплатени с реални цифри, как това ще се отрази на потребителската кошница и всички производители, кооператори и зърнари“, заяви Христо Проданов.

Той критикува правителството за неуважение към парламента. Народният представител от БСП обяви, че работата на Министерския съвет трябва да включва дискусия и изслушване на различни гледни точки, а не вземане на решения без консултации. Той изтъкна, че съдействието и желанието на министъра да бъде изслушан е важно за демократичния процес.

Основен акцент в изказването на социалиста беше значението на информацията и реалните данни. Проданов подчерта необходимостта от обосновани аргументи, подкрепени с цифри, за да се разбере каква ще бъде истинската стойност на отменянето на забраната за украинско зърно. Проданов сподели, че въпросите, които ще бъдат зададени на земеделския министър, ще се фокусират на това как цената на зърното на едро ще се определя в различни ситуации, като има или няма внос от Украйна.

Той призова за национална отговорност и информирани решения, които да са в полза на българското общество. Той отрази загрижеността си от демографската криза в България и настоя важните решения, които трябва да бъдат взети от парламента, да не бъдат изоставяни поради липса на участие и дебати.

Въпреки интензивните дебати и политическите разногласия, темата за забраната за украинско зърно остава актуална и спорнa. След изказването на Христо Проданов в "Денят ON AIR", тези въпроси стават още по-важни и настоятелни. Време е за обсъждане и вземане на информирани решения, които да отразят интересите на гражданите и икономиката на страната.