Иван Ченчев: От БСП казваме - намалели сме с 850 хиляди души, топим се като нация, от „сглобката” цинично твърдят, че всичко е наред

Сеп 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 957

Тези, които се страхуват българският народ да бъде питан, знаят, че не работят за него, посочи социалистът

„Тези, които се страхуват от това българският народ да бъде питан по ключови въпроси, знаят, че не работят за него, че решенията, които взимат не са в дневния ред на хората. Това заяви в ефира на „Евроком България” зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев по повод днешните дебати в Народното събрание. „Да използваш процедурни хватки, за да си бетонираш управлението е управленска немощ. Но историята е показала, че с подобни прийоми нищо не бетонираш, напротив – отиваш си по-скоро”, добави социалистът.

Той посочи, че във времето на прехода у нас са провеждани 6 референдума. „В БСП сме притеснени обаче от факта, че 750 хиляди гласа за референдум за Белене очевидно не бяха взети под внимание, последваха 600 хиляди гласа за запазване на българския лев, 210 хиляди гласа сега са в Народното събрание, внесени от нас за забрана на опасното навлизане на джендър идеологията в училищата”, подчерта Ченчев. 

 „Проблемът не е само в това, че законодателните промени, когато говорим за допитване до българския народ, са направени витиевато и в полза на управляващото мнозинство. Проблемът става по-сериозен от факта, че ние нямаме нормално управляващо мнозинство, имаме нещо, наречено „сглобка” или нарекло себе си с абсурдното и смешно определение – „некоалиция”, коментира Ченчев. В коментара си за днешните дебати и отхвърленото от „сглобката” предложение на БСП за необлагаемия минимум и освобождаването на млади хора до 26 години от данък, зам.-председателят на парламентарната група на социалистите бе категоричен:

„Скандално е да твърдиш, че нищо не сме направили, при положение, че по времето на кабинета на Кирил Петков, в който участваше БСП, по настояване и с работата на БСП, беше приет безпрецедентен социален пакет от 22 млрд лв. в подкрепа и на младите хора, и на възрастните. Свършеното от нас го отхвърлиха хора, които брутално откраднаха тези социални мерки от програмата ни и твърдяха, че е техен успех. После, вече влезли в „сглобката” – се отрекоха”, заяви социалистът..

И продължи: „Цинично е, когато Евростат казва, че за последния отчетен период сме намалели с 850 хиляди души, когато БСП предупреждаваме, че сме буквално в демографска смърт и предлага мерки – от същата „сглобка” да излизат и да казват, че всичко си ни е наред”. Иван Ченчев припомни приетото по време на управлението на Пламен Орешарски решение при подаването на данъчна декларация, всеки, който е на минимална работна заплата - да му се връщат данъци. „Така му се получаваше 13-та заплата. Веднага като дойде управлението на Бойко Борисов, това беше премахнато. А то е практика в развитите социални държави”, подчерта социалистът..

„Ако не защитаваш интересите на българските производители – то тогава чие правителство си?”. Така социалистът отговори на въпроса на водещия за проблема с падането на забраната на внос на украинско зърно и реакцията на бранша у нас.