Гьоков: БСП защитава българския национален интерес и храната да не поскъпва

Сеп 13, 2023 Новини БСП в медиите 0 294

Явно сглобката не работи, щом има разнобой между премиера и министъра, посочи социалистът

„Кое налага да се вдигне забраната за внос на украинско зърно у нас? Вижте какво правят другите държави – като Полша, Чехия и всички останали, които забраниха вноса на украинско зърно? Защо България да прави изключение? Каква е промяната в ситуацията, че да се взема такова решение?“. Тези въпроси повдигна народният представител от „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков в ефира на Nova news днес.

По думите му явно това решение не е на правителството или на министър-председателя, а е продиктувано някъде другаде, от външни интереси, които нямат нищо общо с българските. Георги Гьоков бе категоричен, че позицията на БСП по никакъв начин не може да бъде по-различна от това да бъде защитен  българският национален интерес, интересите на зърнопроизводителите и на гражданите.

„Явно сглобката не работи, щом има разнобой между министър-председателя и министъра на земеделието“, заяви социалистът в отговор на въпроса за изявленията, направени от министъра на земеделието днес, че той не е бил уведомен за решението.

„Нима в останалите държави, които не бързат да вдигат тази забрана, не стои по същия начин дилемата между това да бъдат защитени интересите на зърнопроизводителите и интересите на хората, и осигуряването на по-евтина храна“, зададе риторичен въпрос Георги Гьоков.

Социалистът подчерта, че с две ръце би гласувал за отмяна, ако земеделският министър или министър-председателят, или пък мнозинството в парламента го убедят, убедят и производителите, и хората, че разрешавайки вноса на зърно от Украйна в България, ще бъдат защитени интересите на производителите, но в същото време храната няма да стане по-скъпа. „Защото, аз през последните месеци гледам, че цените хвърчат нагоре, въпреки, че се хвалим с овладяване на инфлацията“, посочи Георги Гьоков.

Социалистът прогнозира местен вот с изключително много популизъм, силна кампания с достойни кандидати, така че социалистическата партия да има по-добри резултати.