Ирена Анастасова: Доволни ли са софиянци от над 30 години дясно управление? Нека опитат с ляво

Сеп 12, 2023 Новини БСП в медиите 0 663

Увеличението на учителските заплати закъсня с 15 години

„Доволни ли са софиянци от над 30 години дясно управление? Нека да опитат и с ляво управление, защото ние сме доказали, че и на местно, и на национално ниво винаги сме обърнати към реалните проблеми на хората. В София има много сериозни социални проблеми и те трябва да намерят своето решение с едно ново управление.” Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител Ирена Анастасова в ефира на БНТ.

В предаването „Денят започва” тя даде пример за разликата между ляво и дясно управление: „От времето на Софиянски като кмет всички възможни терени бяха реституирани. Сегашната столична управа и да иска да построи нови детски градини, няма къде да ги построи. Едно ново ръководство трябва така да преосмисли бюджета така, че да може да откупува терени, колкото и да струват. Това е левият поглед, след като дясното управление ни е довело дотук.”

По думите на Анастасова, ролята на общината в образованието е немалка, особено при обществени поръчки за ремонти на училища и детски градини, където, за съжаление, има много изкривявания.

„Каквито и закони да приема Народното събрание, добри или лоши, ако след това няма контрол при тяхното прилагане, резултатите се такива, каквито виждаме”, категорична бе тя.

Според народния представител от БСП, ситуацията е такава в  сферата на образованието, че каквито и пари да се наливат, не се вижда резултат. И обясни, че е така, защото цялата реформа е сбъркана.

„Когато искаме качествено образование, трябва да си да дадем сметка за три неща. Най-напред, какво учат нашите деца – учебните планове, учебните програми и учебното съдържание. Второ, как учат нашите деца – с какви методи, каква е подготовката на учителите, които влизат в класната стая. Трето, в каква среда – т.е. училищната и обществената среда. Нищо от тези три неща не работи”, коментира Ирена Анастасова.

По нейните думи, увеличението на учителските заплати е нещо, което  е трябвало да се случи преди 15 години, защото още тогава се е знаело след 10 години какъв процент от учителите ще излязат в пенсия, а се е виждало, че нови желаещи да влязат в системата няма.

„Добре е, че се вдигнаха заплатите, БСП винаги е настоявала за това, но въпросът е, че не можем вече само с това. Мерките трябва да са комплексни. Когато говорим  учителството да е регулирана професия, имаме предвид, че трябва да направим така, че в педагогическите специалности във висшето образование да влизат най-добрите зрелостници”, посочи Анастасова.