Филип Попов: Работата на правителството - вместо доходи, промени в Конституцията, които противопоставят българите

Сеп 10, 2023 Новини БСП в медиите 0 750

10.09.2023

За три месеца управление правителството показа, че се занимава с теми, които отсъстват от дневния ред на българските граждани. Вместо доходи и решаване на проблемите от кризите, които се задълбочават не само у нас, но и в Европа, с оглед войната в Украйна - управляващите се занимават с ненужни промени в Конституцията, които противопоставят българите. Пишат се закони, които се поправят и променят веднага, почти с публикуването им в Държавен вестник”. Това заяви пред Euronews тази сутрин членът на НС на БСП Филип Попов. 

По думите му основните усилия на управляващите през изминалите три месеца са били насочени основно към промени в Конституцията и абсолютно ненужната смяна на националния празник 3 март. „В Европа и по света националните празници на държавите са датите, на които те са придобили своята независимост, конституирали са се като държави – за България това безспорно е 3 март. Защо е тази промяна”,  реагира Филип Попов. Той подчерта, че 24 май също е голям български празник, но той по никакъв начин не може и не трябва да бъде противопоставян на 3 март.

„БСП заяви категорично, че няма да участва в промени, които не са в дневния ред на българите, които са излишни и предизвикват противопоставяне в общество ни”, заяви Филип Попов. 

В коментара си за съдебната реформа той подчерта, че не се вижда от работата през тези 3 месеца да има съдебна рреформа. „Имаше съсредоточаване в правомощията на главния прокурор. Съдебната реформа не може да се тълкува само и единствено по отношение на една или друга фигура – тя трябва да е цялостна реформа. Съд, следствие, прокуратура са свързани – не може един орган да се противопоставя на друг като се отнемат и прехвърлят правомощия, това пречи на общата работа”, подчерта социалистът. 

В отговора на въпроса за позицията на БСП по отношение на ограничаване правомощията на президента, Филип Попов посочи: „Не може да се ограничават правомощия, които са конституциони, най-малкото през обикновено Народно събрание, защото това променя баланса на разделението на властите в Република  България. Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична в позицията ни, че не може промени в основния закон да се правят заради една личност. Защото днес е Радев, утре ще е друг. Тук говорим за фигурата президент, а не за конкретната личност. Ако някой е превишил своите правомощия – не може заради това да се налагат конституционни промени”, каза още социалистът. 

На въпроса кои са превишените правомощия Филип Попов отговори като даде примери: „Закупуването на Ф-16, договора с „Боташ”, които служебните кабинети направиха. Да напомним, че правомощията им са свързани с това да организират и провеждат изборите”. 

Филип Попов заяви, че очакванията на БСП са да се представи добре на местните избори, защото социалистическата партия категорично е показала, че е партия, която не предава своите избиратели. Днес предстои НС на БСП да утвърди кандидати за кметове.

Социалистът прогнозира след тези местни избори, обаче сътресения в управляващото мнозинство.