Александър Симов: Кабинетът води символични битки с паметници – проблемите на хората отсъстват от управленските му фойерверки

Сеп 09, 2023 Новини БСП в медиите 0 294

След Денков и министъра на туризма във време на бедствие, вече знаем защо нямаме правителство, а имаме сглобка, заяви социалистът

Къде е политическата спекулация в това пострадалите хора да знаят сега дали ще получат помощ? В Карловско още чакат – БСП заради това пита

„Вече започнахме да разбираме защо нямаме правителство, а имаме сглобка. Отива премиерът в района на бедствието и единственото, което дава като съвет е: Не влизайте в морето. Все едно някой се е разбързал да плува в тези води. Отива министърът на туризма, облечена като фотомодел с бели ботушки и кокетни дрешки. После на сайта на Министерството на туризма виждаме 15 снимки – на 14 от тях е Зарица Динкова, сякаш е отишла да си направи фотосесия на фона на бедствието. Къде остана загрижеността на хората? Къде остана това правителството да реагира на тревожните въпроси на хората в момент на бедствие”? Така журналистът и член на НС на БСП Александър Симов коментира в ефира на „Евроком Бълггария” действията на кабинета при бедствието, връхлетяло българското Черноморие.

Той определи историята с костенурките като допълнителна и безпощадна глупост. „Иронията тук, че г-жа Динкова е представител на Зелено движение в коалицията Демократична България и като еколог би трябвало да знае, че не може да хвърля сухоземна костенурка в морето”, добави Симов.

По думите на Александър Симов за последните 3 години България е подложена на чудовищна вълна от политическо инженерство. „Само си помислете какво преживяхме за 3 години? Процеси, които други държави преживяват за десетилетия: Възкачи се на народната любов една партия в лицето на ИТН и само няколко месеца по-късно вече беше пета политическа сила. Изведнъж се появи ПП – много хора се хванаха на въдицата, че младите костюмари от Харвард с дясно мислене искат да постигнат леви резултати. Бързо се видя, че и тяхната игра е една холивудска пушилка – щяха да преодоляват модела „ГЕРБ”, да пращат в пенсия Бойко Борисов, но в крайна сметка всички ние успяхме да чуем записа на ПП”, коментира социалистът.

Александър Симов подчерта, че от това, което се вижда ПП точка по точка следват всичко онова, което са казали в записа, изтекъл от националната им среща: „Вървят по конспекта – изпраха Бойко Борисов, вкараха ДПС в управлението, направиха Пеевски парламентарен фактор”.

 „Дали е нормално в манастир, тайно да се договаря парламентарно мнозинство – оставам на всеки зрител да прецени. Особено от партии, които твърдяха, че ще обръщат правилата – ПП и ДБ играха на струната, че те са реформаторските сили в нашето общество, а видяхме, че когато всъщност ножът опря до кокъла,те са си партии на задкулисието”, коментира Александър Симов.

Александър Симов определи като скандален опитът да се промени националния празник заради чужд посланик: „Виждаме как един български премиер допуска външно влияние върху вътрешната българска политика. След такова изявление, в друга страна премиерът си подава оставката, оттегля се в пенсия и даже не пише мемоари. Не може България да определя своята политика по изявления на чужди посланици”.

 „Няма друга държава, която да сменя националния си празник на 30 години. Няма друга държава, в която премиерът може да каже, че думите на чужд посланик са го убедили, че трябва да правим нещо или да не правим нещо”, категоричен бе Александър Симов.

По думите му това е тъжно, защото показва, че в момента нямаме управление. „Партиите, които управляват трябваше да предложат различна визия на България. Христо Иванов само преди 2 месеца гръмко обяви, че те ще реформират България, така както тя не е била реформирана и през 89-та година. Вие да виждате някакви зачатъци на тези реформи? Ние 100 дни чакаме да предприемат нещо, а те не предприемат нищо, с изключение на това, че водят символична битка с паметници”, посочи социалистът.

Александър Симов посочи основният проблем в това: „Дори и да спечели някоя от тези символични войни, това няма да помогне животът на хората да стане по-добър, няма да реши проблема с доходите, няма да реши проблема с цените, няма да реши проблема с войната по пътищата”. „Важните теми на българския народ отсъстват от политическите фойерверки, които правителството пуска”, категоричен бе социалистът.

В отговор на водещия, който цитира ГЕРБ, според които БСП спекулирала политически със страданието на хората, Александър Симов реагира: „Къде е политическата спекулация в това, че БСП настоява хората сега да знаят каква помощ могат да получат? Да са наясно какво ще се случи с тях и ще бъдат ли компенсирани? Защото, хората в Карловско, стана ясно – още чакат. БСП заради това пита. Сега хората в Царево дали ще бъдат обречени на същото? Като гледам действията на правителството – са обречени на същата съдба”.

Симов прогнозира, че ако резултатите от местните избори са драматични за ПП, а те сериозно правят много неща, за да загубят ключови места – ГЕРБ ще поискат като минимум преформатиране на управлението и може би по-ранна ротация.

На въпроса на водещия Николай Колев какво е състоянието на БСП като партия в момента, социалистът отговори: „БСП показа това, което никоя друга партия не успя да покаже – последователност на своите послания. Спомняте си в колко политически интриги опитаха да ни забъркат – например, че вече сме готови да клекнем на Бойко Борисов и, едва ли не, обсъждаме имената на министри. Но в крайна сметка точно тези, които ни обвиняваха влязоха в коалиция с Борисов, а БСП остана там, където й е мястото – като безкомпромисна опозиция на сглобката”.