Мая Димитрова: 1500 лв. не са достатъчна помощ за пострадалите семейства

Сеп 08, 2023 Новини БСП в медиите 0 580

08.09.2023 г.

„Сериозно се съмнявам, че сумата от 1500 лева, предоставена като помощ за пострадалите от наводненията, ще бъде достатъчна и ще достигне до всички засегнати лица“. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR  народният представител от “БСП за България” Мая Димитрова. Тя настоява за координирани мерки след наводненията и подчертава необходимостта от съчетаване на законите с контрол върху тяхното спазване.

 Димитрова изрази  недоверие по отношение на средствата и начина на разпределение за пострадалите от наводнението. Тя подчерта важността на комплексни действия и отговорност от страна на властите.

Мая Димитрова изтъкна, че наводненията са резултат не само на природния фактор, но и на незаконната сеч, безобразното презастрояване и ниското качество на изпълнението на ремонтите и новото строителство. Тя подчерта, че народните представители трябва да работят като едно цяло в името на хората, които пострадаха от този вид бедствия.

"БСП настоява за изслушване на министър-председателя и министъра на финансите в парламента първо, защото имаме основание да смятаме, че във фонда за подпомагане на бедствия и аварии няма достатъчно средства, което означава, че хората няма да бъдат подпомогнати адекватно. И второ – за да чуем от първа ръка какви мерки предприема държавата за преодоляване на последствията от тази ужасна трагедия по Черноморието", заяви Димитрова.

БСП също така настоява за съчетаване на законите с контрол върху тяхното спазване и подчертава необходимостта от превантивни мерки, за да се предотврати повторение на подобни бедствия. Партията предоставя също така предложения за допълнителни мерки и изразява надежда, че всички народни представители, независимо от политическата партия, ще подкрепят тези мерки в името на гражданите.

„Всеки един народен представител, независимо към коя политическа партия принадлежи, трябва да подкрепи мерките, които са в името на хората, защото в крайна сметка хората които пострадаха и при това наводнение и при останалите, не са само от една политическа партия и ако ние действително спазваме клетвата, която положихме като народни представители, би следвало всички да работим като едно в името на хората“, каза още Мая Димитрова.