Атанас Зафиров: Премиерът и Асен Василев да кажат има ли средства за подпомагане на хората по Черноморието, защото в Карловско още чакат

БСП настоява за сериозни координирани мерки от всички власти и за ясно посочена отговорност – за да не ставаме свидетели на трагедии, в които виновни все няма, подчерта социалистът

 „БСП поискахме днес изслушване на министър-председателя и министъра на финансите първо, защото имаме основание да смятаме, че във фонда за подпомагане на бедствия и аварии няма достатъчно средства, което означава, че хората няма да бъдат подпомогнати адекватно и второ – за да чуем от първа ръка какви мерки предприема държавата за преодоляване на последствията от тази ужасна трагедия по Черноморието”. Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Nova news днес. 

Социалистът поднесе съболезнованията на семействата на жертвите от бедствието и добави, че БСП настоява да получи уверения в Народното събрание от премиера и финансовия министър, че хората ще бъдат обезщетени, тъй като преди дни е станало ясно, че все още не са обезщетени хората от последното наводнение в Карловско. 

 „Дежурното обяснение, когато все пак се направи опит да се потърси някаква отговорност и се вземат мерки, които да не допускат повтарянето на подобни трагедии. За съжаление, през последните години сме свидетели на множество такива трагедии и отговорността все се размива”. Така зам.-председателят на БСП отговори на твърденията на ГЕРБ, че с това си искане социалистите спекулирали политически. Атанас Зафиров напомни: „Точно преди 9 години на същата дата имахме наводнения със същия мащаб и в същия регион. Тогава се изговориха същите тези големи приказки и както виждаме – мерки не са взети”.

Социалистът беше категоричен, че БСП настоява не за някакво изолирано действие на определена власт и институция, а за координирани действия между всички власти – законодателна, изпълнителна, съдебна. Подчертавайки, че трябва да се подходи сериозно и комплексно, Атанас Зафиров припомни за направения от Корнелия Нинова като вицепремиер и икономически министър в предишното редовно правителство обстоен анализ и преглед на състоянието на язовири и язовирните съоръжения. „Който обаче след падането на кабинета беше замотан някъде и така и не видя никакво следващо действие”.

„Не можем да не отчетем природния фактор, бедствието беше мащабно. Но отговорност трябва да има. И ще има когато съдебната власт си свърши работата. Надявам се да има посочени виновни, най-малкото, за да има превантивен ефект”, посочи социалистът и акцентира върху задръстените дерета, ниското качество на тяхното почистване, запълнените дерета по българското Черноморие , които се превръщат в парцели и т.н. „ Това е публична тайна – знае се от обществото ни и не е трудно да се досети човек кой носи отговорност за всичко това”, добави Атанас Зафиров.

По думите му стоят въпросите от последното наводнение в Бургаски регион защо част от нещата, които са поети като ангажимент от страна на държавата и общините не са изпълнени или ако са изпълнени – с какво качество. „Защото, за никого не е тайна, че част от причините за тези бедствия са и незаконната сеч, и безобразното презастрояване, и ниското качество както на изпълнението на ремонтите, така и на новото строителство, на корупционните практики”. Атанас Зафиров добави към аргументите за нуждата от сериозен анализ и ясна отговорност информацията от днес, че още няколко моста са поддали. „А беше направен един голям ремонт, включително и на пътя, но мостовете останаха същите, кръговите движения от временни станаха постоянни, което сега ясно пролича като слабост в опитите за справяне с бедствието”.

В коментара си за заявеното от премиера Денков, че институциите са действали светкавично Атанас Зафиров репликира: „Фактът, че армията се намеси едва на третия, четвъртия ден – на мен не ми говори за чак толкова светкавична реакция при условие, че може би армията е единствената институция, която разполага в момента с необходимата и високопроходима техника и тежка техника”.