Свиленски към управляващите: Смяната на председателя на правна комисия означава ли смяна на председателя на парламента?

Ротацията не е изтекла, какво се случва в управляващата коалиция и има ли и други договорки от Самоковския манастир, попита социалистът

„Дължите обяснение на българските граждани защо сменяте председателя на правна комисия – заради несвършена работа, някакви други мотиви или отново задкулисни договорки”. С този въпрос зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски се обърна към управляващото мнозинство в пленарна зала днес. 

Той припомни, че изборът на председател на правна комисия и изборът на председател на Народно събрание е било разковничето за започване на работата на 49-ия парламент. 

„Сключихте ротационно споразумение, сключихте споразумение за законодателна програма, която към днешен момент не виждаме да се изпълнява или да има намерение за изпълнение, а парламентът функционира вече 4 месеца. Но това е друг въпрос. Днес дължите обяснение на българските граждани и на народните представители какво се случва в управляващата коалиция?”, заяви Георги Свиленски. 

И добави: „Когато сменяме председателя на правна комисия, значи ли, че ще сменим и председателя на парламента? Имате ли някакви други договорки? Какво се е случило  в Самоковския манастир или там е взето решението за смяната на председателя на правна комисия? Била ли е тази смяна част от разговора пред Бога? Или това е техническо решение според вас?” 

Социалистът подчерта, че управляващите трябва да дадат отговор, тъй като не са минали деветте месеца с мандата, с който беше избран председателя на правна комисия. „На третия месец се прави смяната”, посочи Свиленски и в отговор на реплика от залата отговори: „Не, не раждат, г-н Ганев. Правят спонтанен аборт. За съжаление, хората, които могат да дадат отговор – не ги виждам на първия ред в залата. Ако Вие, г-н председател, имате информация, можете да я дадете, тъй като това Ви касае Вас”, обърна се към Росен Желязков Георги Свиленски.