Социалистите от Асеновград: Не могат да заличат историята – народната памет е будна

Сеп 02, 2023 Новини БСП 0 812

02.09.2023 г.

„На опитите да се преиначи историята, да се бутат паметници, да се омаловажа антифашистката съпротива на българския народ, отговаряме: Няма да успеете, защото народната памет е будна”.

Това заявиха социалисти от Асеновград, членове на Българския антифашистки съюз, които заедно с граждани и симпатизанти се поклониха пред героите-антифашисти на мемориалния паметник в село Новаково. Преди 79 години, на 3 септември 1944 година в Новаковския балкан 15 млади, смели, изпълнени с вяра жени и мъже жертват живота си в битка за свободата. 

Кандидатът на БСП за кмет на Асеновград Петко Чирпанлиев, на село Новаково - Илия Пенчев и кандидати от листата за общински съветници застанаха редом с хората по време на възпоменателния митинг. „БСП тръгва на местните избори с подготвени хора, местни авторитети и личности, които са доказали, че могат да противостоят на съвременната политика на забравата и предателството на националните идеали”, коментираха от ръководството на социалистите в Асеновград. 

С минута мълчание, венци и цветя от БСП - Асеновград, БАС - Асеновград Младежко обединение в БСП - Асеновград, както и признателни граждани беше почетена паметта на 15-те загинали мъже и жени партизани, чиито имена днес стоят изписани на монумента.