Гуцанов към управляващите: Не може по време на война от Съвета по отбрана да изкарвате службите, които са ключови за вземането на решения

01.09.2023 г.

„С решение на Министерски съвет от 24 август от състава на Съвета по отбрана се изкарват командира на съвместното командване на специалните операции, директора на военното разузнаване и началника на военната академия. Това са тримата ръководители, които са с най-богатата информация.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

Той обясни, че това е изключително важен съвещателен орган към министъра на отбраната, който досега е включвал, освен предложените за изключване, заместник-министрите на отбраната, началника на политическия кабинет, постоянния секретар на отбраната, началника на отбраната и неговите заместници, командира на съвместното командване на силите, командирите на сухопътните войски, военновъздушните сили и военноморските сили.

„Още повече, че това се прави в момент, в който на 250 км от Варна се води война. Не може да искате да изкарате от този съвет тези служби, които са ключови за вземането на правилните решения. Какво иска да направи Тагарев – за пореден път той да си подрежда нещата и Народното събрание да не знае какво оръжие се изнася. Това е безобразие“, коментира социалистът.

„Не съм сигурен, че с това, което правите, това правителство и мнозинство защитавате интересите на страната ни“, обърна се Борислав Гуцанов към управляващите и премиера Денков.