Кристиан Вигенин: Войната и мира остава важната тема за БСП – виждаме, че правителството все по-дълбоко нагазва в конфликта

Ограничаване на инфлацията и политика за повишаване на доходите са нужни - с какво ограничаването на правомощията на президента ще направи живота на българите по-добър, реагира бившият социален министър Георги Гьоков

„Войната и мира остава важна тема за БСП - виждаме, че България все по-дълбоко нагазва във военния конфликт в Украйна, а и предстоят други действия на правителството, свързани с разполагане на нови сили на НАТО у нас. Правих една сметка, че министърът на отбраната по-често е бил в Киев и се е срещал със своя колега от Украйна, отколкото е бил в българския парламент”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин пред Нова телевизия тази сутрин, минути преди първото заседание на есенната парламентарна сесия.

„Амбицията ни е да се опитаме поне да задържим едно качествено законодателство в българския парламент. Защото не е въпросът колко са законите, а какво представляват, как се приемат и какво излиза накрая. Станахме свидетели в предишната сесия, включително и в прекъсването на ваканцията през август на това, че се вкарват неподготвени текстове, дискусията върви хаотично, не се спазват процедурите, гази се Правилника и накрая излизат закони, които просто не вършат работа”, коментира зам.-председателят на НС. 

Кристиан Вигенин очерта като втори важен момент работата на социалистите по подготовката на бюджета за следващата година. „И, разбира се – темата за Конституцията. Ние заявихме, че няма да участваме в предстоящите дискусии по отношение на предложенията, които са направени. И ще направим всичко възможно тези предложения да не станат факт, защото има наистина притеснителни неща”, посочи социалистът. 

По думите му е нужна една по-широка обществена дискусия, за да се види какво е нужно всъщност, а не да се налагат на българското общество решения, които са на база на едно сглобено мнозинство в НС на хора, които представляват една трета от гражданите.

„БСП настоява да се предприемат решения в посока на ограничаване на инфлацията и повишаване на доходите на българските граждани. Това мнозинство не се движеше съобразно очакванията на хората”, заяви в ефира на Bulgaria on Air народният представител и бивш социален министър на БСП Георги Гьков. По думите му e важно да се започне реална и навременна работа по бюджет 2024 г.

„Ограничаване на правомощията на президента – това ли е най-важното? Дори и да ги направим нулеви – с какво това помага на българите да живеят по-добре”, реагира бившият социален министър.