Ивайло Калфин: България винаги е преуспявала, когато е била обединена

Сеп 07, 2011 Новини БСП 0 1344

Клуб за подкрепа на Ивайло Калфин беше учреден в Пловдив

Клуб за подкрепа на Ивайло Калфин беше учреден в Пловдив. По покана на проф. Стефан Данаилов, депутат от БСП от Пловдив, над 100 представители на науката, културата, образованието, бизнеса и спорта от Града под тепетата се събраха в двора на Драматичния театър „Николай Масалитинов". Сред тях бяха арх. Хубена Салджиева, председател на клуба, Виктор Бойчев, директор на Кукления театър, проф. Огнян Сапарев, преподавател в Пловдивския университет, Пенка Калинкова, журналист, художничката Вихра Григорова, проф. Атанас Славчев и др. На учредяването на клуба присъства и зам.-кметът Георги Търновалийски, кандидат на БСП за кмет.

„В ден като този виждаме съвременните измерения на Съединението. България винаги е преуспявала, когато е била обединена и винаги е била слаба, когато се е разделяла на групи и е била разкъсвана от вражди". С тези думи Ивайло Калфин се обърна към присъстващите. Той заяви, че е необходимо България да се върне на пътя на националното съгласие и да се гордее с духа - но не този на агресията,  а на интелектуалната сила. Евродепутатът изрази надеждата си, че с пловдивския елит заедно ще работят за тази кауза. Той не скри възхищението си от Пловдив - „този български град, велик с духа си, гражданите си и уникалната си атмосфера".   

В рамките на посещението си в Пловдив Ивайло Калфин се срещна и с кмета Славчо Атанасов. „Ивайло Калфин показа уважението си към Пловдив и неговия празник. И други двама кандидати за президент днес ме посетиха, но г-н Калфин демонстрира много сериозно отношение към нашия град и мисля, че пловдивчани ще му се отблагодарят на 23 октомври". С тези думи пловдивският кмет резюмира пред журналисти близо едночасовата си среща с евродепутата, който е в града по повод на Деня на Съединението. Калфин и Атанасов обсъдиха ситуацията в държавата, дискриминацията, на която са подложени от правителството на ГЕРБ общините, които не се управляват от тази партия, и перспективите за развитието на Пловдив.

Калфин изброи няколко повода за безпокойство, че изборите могат да бъдат манипулирани: начина, по който са формирани общинските избирателни комисии, назначаването на вътрешния министър Цветанов за шеф на Предизборния щаб на ГЕРБ, забраната НПО да участват като наблюдатели на изборите, полицейщината, с която България се прочу в Европа.