Таско Ерменков, БСП: Дали не се цели аутсорсване на пристанище “Росенец” на частна фирма

Авг 26, 2023 Новини БСП в медиите 0 429

Прекратяването на дерогацията на руски нефт ще се отрази на цената на крайния продукт

“Проблемът с отнемането на концесията на пристанище “Росенец” е, че става дума за големи разходи, които до момента са били извършвани от концесионера, които държавата сега трябва да поеме. Плюс това, че няма да получава концесионна такса. Притесняваме и дали самото държавно предприятие ще има потенциала да бъде оператор и на това пристанище и дали зад всичко това не се цели поредното аутсорсване на държавни дейности, които да бъдат извършвани от частни фирми.” Това коментира членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.   

По неговите думи друг абсурд на управляващите е взетото решение на парламента за прекратяване на дерогацията на руски нефт, като вместо да се направи предварителна оценка как ще се отрази това на дейността на рафинерията и на цените на горивата, такава се прави от Министерски съвет след факта.

“Парламентът  изпълнява функциите, в единия случай, на изпълнителна власт, когато взема решения от нейната компетенция, а в другия случай, на търговско дружество, когато се разпорежда с държавно имущество, собственост на търговско дружество. Тези абсурди водят до окончателното разрушаване на държавността и на чувството на българина, че живее в нормална държава”, подчерта Ерменков.

Според него рафинерията би могла да работи с всякакъв вид нефт, но това ще се отрази на цената на крайния продукт. “Едно е прогнозируемо да прекарваш танкери от единия до другия бряг на Черно море, друго е да търсиш танкери по целия свят и да ги прекарваш през Босфора, където не винаги можеш да разчиташ на график и на регулярност на доставките. Това, при всички положения, повишава цените на суровината, оттук и на крайния продукт”, обясни социалистът.

Таско Ерменков изрази съмнение, че държавата няма да плати нищо на “Лукойл” за прекратена концесия. “Аз не съм убеден, защото, когато прекратяваш една концесия, ти обезсмисляш едни разходи, които една компания е направила предварително. Около 32 млн. са инвестираните пари в пристанището, които най-вероятно “Лукойл” ще си ги поиска. Да не говорим, че би могъл да поиска и пропуснати ползи”, посочи той. 

“Ваня Григорова в момента е номинация на районните партийни съвети в град София и тази номинация ще бъде разгледана на градската конференция на БСП на 2 септември. Тогава, според гласуването, ще стане ясно дали Ваня Григорова е официалната кандидатура на столичната организация на БСП за кмет на София и в какъв формат и с какви коалиционни партньори ще се яви партията на изборите”, коментира Ерменков по отношение на партийната процедура за издигане на кандидат-кмет за местните избори.