Кристиан Вигенин, БСП: Планира ли се предаването на зенитно-ракетните комплекси C-300 на Украйна?

Авг 24, 2023 Новини БСП 0 812

Планира ли се приватизацията на резиденция „Лозенец”, за да бъде изграден там жилищен комплекс, попита още заместник-председателят на партията

„БСП се отнася с огромно уважение към Българската армия и опитите, които направи министър Тагарев днес да внуши, че едва ли не БСП с действията и позициите си се обръща срещу Българската армия, са меко казано некоректни. Не бива и той самият да се идентифицира с Българската армия. Ние сме срещу неговите действия и позиции и смятаме, че той не прави достатъчно, за да бъде Българската армия силна и да изпълнява конституционните си задължения.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин на брифинг в централата на партията.

Той взе повод от това, че все още не е свикано поисканото от БСП съвместно заседание на комисиите по външна политика и на отбраната, на което да бъде изслушан министърът по отношение на сигурността на България, за да зададе публично въпросите на социалистите към него.

„Доколкото очевидно се планира разширяване на военното присъствие на НАТО в България, към днешна дата няма отговор на въпроса как увеличеното присъствие на сухопътни сили в България засилва сигурността на България, имайки предвид, че България няма сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия, за разлика от страните, в които това присъствие вече беше разширено”, обърна внимание Вигенин.

Той подчерта, че не е ясно какви са реалните оценки на министъра за заплахите в Черно море, при положение че тази сутрин е заявил, че способностите на Русия в Черно море са намалели и не счита, че има пряка заплаха, а в същото време се планира разширено военноморско присъствие на НАТО.

По какъв начин ще се съгласува с гражданите на Ямбол и областта, ако евентуално бъдат разположени тези сили и намеренията им за изграждане на нова база или разширяване на съществуващите и въз основа на какви критерии биха били взети решенията за местоположението на тези нови съоръжения, попита още замесник-председателят на БСП.

„Планира ли министър Тагарев предаването на зенитно-ракетните комплекси C-300 на Украйна? Защото информацията, която имаме е, че се планира това да се случи на две стъпки. Първо, да бъдат предоставени боеприпасите към тези зенитно-ракетни комплекси и след това, по предлог, че няма откъде да бъдат намерени нови и ресурсът на сегашните е изтекъл, да бъдат предадени и самите зенитно-ракетни комплекси”, каза още Вигенин, като предупреди, че  те пазят АЕЦ „Козлодуй” и София и няма с какво и как да бъдат подменени.

Той обърна внимание и на информацията, че се увеличават рапортите за напускане в армията.

„Искаме да знаем какво ще предприеме министърът, ако това е така, да не се случва и да бъде укрепена Българската армия”, настоя социалистът.

Последният въпрос, който социалистите имат към министър Тагарев, е свързан с резиденция „Лозенец” и дали се планира да бъде извадена от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, да бъде предадена на управление на Министерски съвет с перспектива да бъде приватизирана и там да бъде изграден жилищен комплекс.

„Ще кажете, че това изглежда доста невероятно, но ние видяхме, че това правителство често прави невероятни,  неочаквани и нелогични неща. Извиняваме се, ако по този начин нарушаваме нечии планове, но резиденция „Лозенец” не може да става жертва на временни правителства и временни министри и едно от последните кътчета в този район на София да стане жертва на алчността на олигарсите”, коментира Кристиан Вигенин.