Ивайло Калфин призова Росен Плевнелиев на дебат за приоритетите на България

Сеп 07, 2011 Новини БСП 0 1697

  Очаквам публично и открито да започнем дебати с Росен Плевнелиев

 

Очаквам публично и открито да започнем дебати с Росен Плевнелиев. Това заяви на пресконференция кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин. Той изрази готовност във всеки един момент да се срещне с опонента си и да дебатират по основните за България теми. Такива според Калфин са правомощията на президента и какво може да направи той за развитието на страната.

Според кандидата на БСП за президент на първо място трябва да се уточнят приоритетите на страната. По думите му те трябва да бъдат свързани с ежедневието на гражданите. За пример Калфин даде подобряването на живота на българите, доходите, работните места, здравеопазването, образованието, условията за бизнеса, екологията. По тези теми според Калфин трябва да има национално съгласие и перспектива. Кандидатът на БСП изтъкна значението на гарантирането на първо работно място за младите и реализирането на енергийните проекти, които ще дадат на страната ни енергийна сигурност. По отношение на регионалната политика Калфин отбеляза, че тя не се свежда само до магистралите, но и до качеството на живот в отделните региони и налагането на минимални стандарти. Сериозен въпрос според кандидата на БСП за президент е и опасността, която крие добивът на шистов газ в България. Важна тема за дебат според Калфин е и ефективността на институциите.

Кандидатът на БСП за президент изтъкна, че президентът трябва да бъде мотор за изработването на националните цели. Във вътрешнополитически план той следва да работи с институциите и да развива консенсус по тях, а във външнополитически план също да търси тяхното изпълнение.  

Калфин изрази очакване дебатът с опонента му да бъде политически. „Държавният глава е политически пост", изтъкна Калфин и напомни печалните примери за „подходящите експерти, които стават за всичко" - Румяна Желева, Калина Илиева, сменените здравни министри на ГЕРБ.

Калфин определи като смущаващ начина, по който Бойко Борисов  еднолично е взел решение за кандидатурата на Плевнелиев. „Бойко Борисов назначи кандидатът на ГЕРБ", възмути се Калфин и изрази съчувствието си към Плевнелиев, който според него е бил поставен в неудобна ситуация от премиера. Показателно за отношението на Борисов е и желанието му още от сега да забранява на кандидата си за президент.  Калфин беше категоричен, че подобно пренебрежение към президентската институция трябва да бъде прекратено. „Президентската институция трябва да бъде уважавана", категоричен беше кандидатът на БСП за президент.

Калфин обясни стремежа на ГЕРБ към още власт с желанието им президентът и кметовете да млъкнат и в страната да се чува гласът само на един човек. Кандидатът на БСП се обяви за прозрачност и честност на предстоящите избори и изтъкна, че няма по- голямо престъпление от подмяната на вота на избирателите. По думите му опитът на ГЕРБ да си осигури служебна победа означава, че им липсват аргументи, с които да се явят на изборите и затова ползват държавния апарат. Срамна според Калфин е необходимостта в страната да присъстват международни наблюдатели за изборите.    

Ивайло Калфин обяви, че на 12 септември Националният съвет на БСП ще утвърди кандидата на партията за вицепрезидент.

Пълен текст на пресконференцията >>>