БСП остро осъжда вандализма срещу историческата памет и опитите за разделение на българите

Авг 18, 2023 Новини БСП 0 789

Случилото се е опасен прецедент, който показва, че управлението на уж „евроатлантиците” върви към възраждане на фашизма и отричане на всичко, заяви Таско Ерменков

БСП остро осъжда и се противопоставя на всякакъв акт на вандализъм срещу паметници и памет на хората и народа, срещу насилието към мирно протестиращи граждани, както и срещу опитите това общество да бъде разединено, заяви Таско Ерменков, член на ИБ на БСП. Пред паметника на Съветската армия той и зам.-председателят на социалистическата партия Ирена Анастасова дадоха изявления пред медиите по повод поругаването предната нощ на Паметника на Съветската армия.

„Паметникът зад гърба ми е български паметник, построен от българи, с български пари, творба на български архитекти. Той е в памет на една армия, която е освободила Европа от хитлерофашизма – в състава й е имало не само руснаци, но и украинци, белоруси, французи, поляци и българи. И който воюва срещу този паметник, посветен на победителите над хитлерофашизма - сам се поставя на страната на победените. И това е опасно, защото води до възраждане на фашизма, на „кафявата чума”, което няма да има добри последици нито за Европа, нито за хората”, категоричен бе Таско Ерменков.

Той подчерта факта, че през последните 30 години много пъти е имало палаткови лагери, нито един път досега палатков лагер не е разрушаван. „Това, което се случи вчера е опасен прецедент. Да не забравяме, че преди 9 години с такъв прецедент започнаха едни действия, които доведоха до национална трагедия на държава, която се намира североизточно от нас. Да не допускаме това разединение, основано на омраза, опити да бъде насаждана тази омраза да доведат до такива последствия и в България”, призова социалистът.  

По думите на Таско Ерменков когато 80 % от населението на държавата е срещу това управление, единственият шанс то да бъде спасено, е управлението да се опита да разедени хората, да ги противопостави един на друг. „За да не се противопоставят хората на това управление", посочи Таско Ерменков.

Според него, опитът да бъде свален този паметник най-вероятно е генерална репетиция да бъде свален следващият паметник – Братската могила. „С което още един път ще бъде доказано, че България с това управление, с тези уж "евроатлантици" върви към възраждане на фашизма и отричане на всичко – на историята ни, достойнството ни, дало на българите правото да се гордеят, че са част от европейската общност”, заключи Таско Ерменков.