Калфин покани Плевнелиев да слезе от магистралата и да отиде до Съединение

Сеп 06, 2011 Новини БСП 0 1448

„Каня Росен Плевнелиев да пропътува осемте километра от отклонението на магистралата София - Пловдив до гр

„Каня Росен Плевнелиев да пропътува осемте километра от отклонението на магистралата София - Пловдив до гр. Съединение, за да видим как ще оцелее между дупките, които са осеяли пътя". С тези думи Ивайло Калфин, лидер на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, се обърна към наобиколилите го граждани от Съединение в деня, в който те честваха годишнината от съединението на Княжество България и Източна Румелия. Калфин говори за изкривената политика на ГЕРБ към бедните общини, олицетворявана от досегашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, кандидат за президент на ГЕРБ.

 „Предизборният девиз на ГЕРБ е „Градим България", но в Съединение правителството не иска да даде един милион лева, за да завърши ремонта на училището. Така на 15 септември 400 деца ще прекрачат училищния праг, но няма да могат да учат в нормални условия, защото нямат тоалетни!", възмути се Калфин, след като изслуша оплакването на директора на училището Петър Нейчев. Нейчев покани всички депутати, които бяха в града за тържествата, да дойдат да преподават в училището само за една седмица, за да видят как ще оцелеят в такава мизерия.

Преди началото на тържествата Ивайло Калфин поднесе цветя пред току що открития паметник на Недялка Шилева - легендарната девойка от бившето Голямо Конаре, ушила знамето на четата на Чардафон Велики. Около 200 четника тръгват на 5-и септември вечерта към Пловдив, за да ускорят безвъзвратно Съединението на следващия ден.

„Днес имаме нужда от хора, като вашите предци, които са се борили за една велика идея - свободата на България и са били готови на саможертва за нейното бъдеще", каза Калфин. Той изгледа с интерес възстановката на историческите събития, която показа как четата на Чардафон заминава за Пловдив и връща арестуван генерал-губернатора Гаврил Кръстевич - наместника на турския султан.