Корнелия Нинова: За трети път БСП опази Конституцията и спаси България от Истанбулската конвенция

07.08.2023 г.

„За трети път БСП опази Конституцията и спаси България от Истанбулската конвенция. В резултат на 7 часа битки, убеждаване, аргументи в полза на Конституцията, на семейството и на българската традиция успяхме, по предложение на БСП, да прокараме в Закона за защита от домашно насилие изричния текст, че интимната връзка може да бъде такава между 2 физически лица от мъжки и женски пол“. Това заяви в изявление пред медиите в кулоарите на Народното събрание днес лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова.

„Вие знаете, че с предложението за определение за интимна връзка се допускаше  съществуването на такава между две лица, без да е определен техния пол. Смятаме, че това беше отваряне на вратата към нарушаване на конституционната норма на България, че бракът е съюз между мъж и жена“, подчерта тя.

„Това е една последователна, осмислена аргументирана позиция – в защита на българската Конституция, българския семеен кодекс и българското семейство и традиции“, посочи лидерът на социалистите.

Лидерът на БСП припомни, че първият успех на БСП в защита на българското семейство и деца от Истанбулската конвенция е през 2018 г. когато ГЕРБ  внасят директно за ратификация конвенцията. „Това не се случи, благодарение на нашите гласове, на БСП. Вторият  път беше през 2022 г. когато се внесе Закона за домашното насилие с текстове, които очевидно препращаха към Истанбулската конвенция. И не мина, отново с нашите гласове. И третият път е днес“, добави Корнелия Нинова.

Тя благодари на народните представители от другите парламентарни групи, които са подкрепили предложението на БСП. „То е доброто и недопускащо Истанбулската конвенция да влезе през задната врата в българското законодателство – знаем, че тогава когато не можа да мине през официалната врата, през Конституцията, започнаха техните опитите да премине през задната врата на другите закони. Радваме се ,че днес не допуснахме отново това и то благодарение на БСП“, заключи лидерът на социалистите.