В Пазарджик стартира младежка доброволческа кампания в подкрепа на Ивайло Калфин

Сеп 06, 2011 Новини БСП 0 1345

Може ли държавата да гарантира първото работно място на завършилите образованието си младежи? Как ще продължи кампанията за по-лесно признаване на дипломите на завършилите европейски университети българи? С тези и други подобни въпроси в Деня на Съединението младежи от Пазарджик затрупаха Ивайло Калфин, лидер на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който беше на посещение в града

Може ли държавата да гарантира първото работно място на завършилите образованието си младежи? Как ще продължи кампанията за по-лесно признаване на дипломите на завършилите европейски университети българи? С тези и други подобни въпроси в Деня на Съединението младежи от Пазарджик затрупаха Ивайло Калфин, лидер на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който беше на посещение в града.

Калфин поздрави младите хора за празника и за обществено полезната им инициатива за доброволен труд, която стартира на 6 септември - „Трудови права и образование - Job office". Идеята е на младежкото обединение в БСП област Пазарджик и „Институт за младежка политика К2" и се разгръща в рамките на кампанията „Имам право - доброволци за Ивайло". Калфин насърчи младежите да привлекат още доброволци по подобие на петдесетината юристи, специалисти по човешки ресурси и  работодатели, които в горещия септемврийски ден консултираха на градския площад безплатно свои  връстници по подобие на трудова борса. Нуждаещите се научават от Job office как да се регистрират в Бюрото по труда, как да подадат жалба, ако са нарушени трудовите им права, как да подготвят документи и как да се държат по време на интервю за кандидатстване за работа.

Калфин разясни и идеята си държавата да гарантира правото на първо работно място на завършилите, каквато система съществува в други европейски страни. Няма логика след като държавата е инвестирала 17-18 години в един младеж, след това да не се интересува какво се случва с него. Такъв един модел струва пари, но и спестява много повече пари в перспектива, изтъкна Калфин.

Евродепутатът призова младежите да се включат активно в една друга негова инициатива - за облекчено признаване на дипломите на завършилите европейски университети. Тя получи мощна обществена подкрепа през пролетта. С промени в Закона за висшето образование през септември тромавата процедура трябва да бъде опростена, но Калфин настоява да се стигне до край - чиновническата структура НАЦИД  да проверява само за законността на дипломите. Калфин ще работи и за по-лесно признаване на българските дипломи в Европа.

В Пазарджик евродепутатът раздава в продължение на един час автографи на свои симпатизанти. По-късно разгледа възрожденската  църква „Света Богородица", която е под закрилата на ЮНЕСКО, и чу интересната й история от сладкодумния отец Кузев.

Калфин представи вижданията си за президентската институция,  бъдещето на България и критикува остро политиката на ГЕРБ пред пазарджишкия клуб за подкрепа на кандидатурата му за президент в присъствието на Георги Пирински, зам.-председател на Народното събрание, и кандидата на БСП за кмет на града адвокат Румен Петков.

Сутринта евродепутатът спря на зеленчуковото тържище в с. Огняново и чу проблемите на селскостопанските производители - ниски изкупни цени, контрабанден внос на евтина продукция от чужбина,  липса на държавна политика в сектора. „Държавата трябва да има политика към земеделските производители. Необходими са държавни субсидии за дребните производители, защото от европейските фондове са облагодетелствани основно едрите земевладелци", обясни Калфин.

„Много хора ще Ви подкрепят, и аз ще гласувам за Вас, защото ни трябва честен човек начело на държавата. Вие имате вид на такъв", каза в прав текст на кандидат президента 70-годишният Милан Чолаков, бивш директор на механотехникума в Пазарджик, който беше дошъл да си напазарува на борсата.