Иван Ченчев: Моделът ГЕРБ се върна и се оказа двоен – присъедини се и Пеевски

Авг 04, 2023 Новини БСП 0 815

Промяната на националния празник е абсолютно ненужна – освен, ако не е някоя димка, която да отвлече вниманието от по-сериозни проблеми

„Промяна се оказа фактът, че Бойко Борисов, почти паднал след толкова протести - се върна. Промяна се оказа да изпереш един човек, срещу когото се вдигнаха хората заради начина му на управление. Лена Бориславова може би донякъде е права – тръгна си едноличният модел на ГЕРБ. Днес този модел е двоен – към него се присъедини и Делян Пеевски. И това стана, благодарение на „Продължаваме промяната“. Това заяви  зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на България on Air в отговор на въпрос на водещия.

По думите му отговорност пред българския народ за това, което се случва днес носят хората, които управляват. “И те не се казват Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, а Бойко Борисов и Делян Пеевски“, добави Иван Ченчев. По думите му ДПС е в управлението, гласуването на Пеевски и Карадайъ в подкрепа на кабинета е било знаково, познавайки техния политически изказ. „Вече масово срещам изразът (не)коалицията. От това, което виждаме - на комисия тези хора си противоречат, карат се, стигат до скандали, не са съгласни, имат различни мнения. На върха в тези партии обаче няма търкане - там порциите са разпределени“, коментира социалистът и в отговор на въпрос на водещия какво държи тези партии отговори: „Порциите, властта, имунитетите“.

В коментара си за промените, свързани с домашното насилие Иван Ченчев припомни, че още в 44-то Народно събрание БСП е внесла промени в Закона за домашното насилие, и то промени, които касаят конкретни казуси, ясни действия и мерки. „А не спорни и неясни промени, които под формата на защита на домашното насилие да позволяват, например, на НПО-та да влязат при българските семейства, и то в колизия с българските ценности и християнски традиции“.

Ченчев беше категоричен, че БСП е за промени, които да позволят да се прилага цялата строгост на закона, така че да има  справедливост, но и наред с това да се работи превантивно. Той обаче изрази притеснението, че промените, които се правят през последните дни са промени в движение. „Дано членовете на правна комисия да са чули експертите“, добави той.

В отговор на въпрос на водещия за думите на Сергей Станишев, че и БСП е сред партиите, които са мълчали по тази тема, социалистът отговори: „Той, може би, бидейки в Европа, малко се е пооткъснал от въпросите на българските социалисти. В деня, в който се случи това, председателят на БСП излезе с позиция. Ние винаги сме отстоявали да има бързо и ефективно разследване, и справедливи присъди“.

Иван Ченчев определи промените в Конституцията като също така направени набързо. „Страхуваме се, че това не е достатъчно добре обмислено, че се намесват много други, скрити сценарии. Така, набързо направени промените по основния закон създават много въпросителни“, коментира социалистът.  

Той беше категоричен за това, че националният празник не трябва да бъде променян. „Аз съм учил по онези учебници, в които историята си е история и 3 март си е 3 март. Всеки от нас, качвайки се на Шипка, се вълнува като българин. Ние сега какво да си помислим - че удряме един хикс на Шипка, на опълченците, на отдалите живота си за свободата ни?“, реагира социалистът.

Ченчев подчерта, че 24 май е „много светъл празник, много наш празник, но ние днес сме тук, има ни и се наричаме българи, защото 3 март го е имало и го има“. Той подкрепи думите си с  излезлите наскоро проучвания, че 80 % от българите мислят така.

„Промяната в националния празник е абсолютно ненужна. Освен, ако не е някоя димка, която цели да прикрие нещо, да отвлича вниманието от сериозните въпроси, от други промени в Конституцията, от истинските проблеми“, посочи Иван Ченчев.

„Правителството взима позиции – те са проевроатлантически. Добре, но да видим какви са позициите им за хората? Кой говори за това, освен БСП? Как би изглеждал един Парламент, ако в него няма социална партия, а само евроатлантици, които дрънкат с оръжия“, коментира социалистът и припомни настояванията за това минималната работна заплата да стане 850 лв., втората година от майчинството да стане 50 % от средната работна заплата.

„Ако президентът беше говорил това, което сега говори – може би нямаше да се стигне дотук, нито до създаването на ПП – нещо, което БСП не спря да говори през цялото време“, коментира социалистът и добави, че за разлика от другите партии, БСП е държавническа партия: „Президентът, както и да се казва той, е президент на републиката и много внимателно трябва да се обмислят промените“.

В коментара си за подготовката на БСП за местните избори Ченчев подчерта, че социалистите провеждат своите конференции и номинации. На въпроса за кандидата на социалистите за София той отговори: „Градската конференция ще реши. Ваня Григорова е само една от номинираните."