Атанас Зафиров, БСП: България навлиза в коловоз на задкулисие

Юли 30, 2023 Новини БСП в медиите 0 973

30.07.2023 г.

"Доказали сме винаги през годините, че БСП е мъдрата партия, която в тежки моменти представя работещите решения. Многократно сме казвали каква би била формулата на едно успешно управление, а с участието си в предходното правителство показахме, че може да има един различен начин на правене на политика. Участието на БСП беше важно за българския народ, за обикновените хора. Именно нашето участие направи така, че имахме най-социалния бюджет за последните 30 години - в размер на близо 20 млрд. за социални дейности. Аз като председател на Комисията по отбрана успях да издействам 10% увеличение на заплатите на българските военнослужещи, които от много време не бяха получавали такова. Сега като опозиция имаме възможност да вадим на бял свят всичките безобразия и подмяната, която се случва в българската политика." Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от партията Атанас Зафиров в ефира на Nova News.

Зам.-председателят на БСП поздрави всички лявомислещи хора в България по повод 132-aта годишнина от организираното социалистически движение. "Това е един празник, който всеки автентичен социалист носи в сърцето си", добави той.

Атанас Зафиров бе категоричен, че в момента страната ни навлиза в много тежък коловоз на задкулисие и уточни, че при БСП в управлението на страната ни би имало гаранции такъв тип политика да не се случва. "Свидетели сме и на това, което каза председателят на партията, как промяната се превърна в подмяна, защото не е видно официално кой всъщност ръководи в момента българската политика. Ще помолим да не ни замесват в техните димки, които пускат на обществото. Въпреки големите приказки и очаквания - акцентът трябваше да бъде съдебната реформа, а такава няма. Тя се изчерпва в 2 точки - допълнително ограничаване правомощията на главния прокурор и разделяне на ВСС на две“, каза социалистът.

И посочи: „Всичко останало са абсолютни импровизации. Като започнем с нелепата идея за смяната на националния празник, идеята за двойното гражданство. Един такъв човек в качеството си на министър или народен представител - интересите на коя точно държава би защитавал? Може да се продължи и с мандатността на кметовете. Те виждат, че ще претърпят провал на местните избори и са тръгнали по един друг начин да си гарантират кметски места", каза още Зафиров.

Той поясни, че БСП имат мнение за начина, по който функционират служебните правителства. Но по думите му няма как тези предложения за промени в Конституцията да замажат очите на социалистите и те да дадат своята подкрепа. "Ако смятат по този елементарен начин да ни вкарат в цялата си каша, просто няма да се получи. Аз съм песимист, че ще стигнат до нещо смислено. Защото те вътре в самата коалиция - лявата ръка не знае какво прави дясната. Сега разбирам, че ДПС щели да подкрепят тези неща и да оттеглят техните предложения. В парламента понякога ги решават за 15 минути тези въпроси. Онзи ден един такъв казус, който от ПП вероятно объркаха - разместването на дневния ред относно гласуването за подуправители на БНБ. Ние настоявахме първо да гледаме бюджетите. ПП явно се объркаха, беше обявена 15 минути почивка и след това ПП-ДБ вдигнаха ръка така, както очакваха техните коалиционни партньори от ДПС. Ето така се прави в момента политиката", обобщи зам.-председателят на БСП за актуалната политическа обстановка и начина по който се управлява България.

"Не само, че искаме оставката на Тагарев, но може да му се припомни, че ние бяхме причината в нашето управление той да не е министър на отбраната. Защото сме наясно, че с неговата реторика и ястребско поведение, може да ни тласне в един много опасен път. Бих го попитал, нормално ли е български министър на отбраната да има знаме на чужда държавата на профилната си снимка, какъвто и да е поводът и символиката. Това не е нормално", каза в заключение Атанас Зафиров.