Кристиан Вигенин: Начинът да спрат инцидентите е бързото включване на българите в Конституцията на РСМ

28.07.2023

„Случващото се в Република Северна Македония е резултат от цялостната атмосфера между България и РСМ, които са такива не по вина на българската страна. В продължение на месеци вече се насажда една нетърпимост, една омраза между двете страни, към българите. Смятаме, че македонската страна трябва сериозно да преосмисли това си поведение“. Това заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин на брифинг пред журналисти в парламента.

Той обясни: „Начинът да бъде прекъсната тази верига от инциденти, последната от които с Петър Бозов, е те да бъдат взети много сериозно под внимание от македонската страна. И според нас най-силният сигнал - и политически, би бил максимално бързо да се преодолеят спънките и бъде променена Конституцията на Република Северна Македония и да бъдат включени българите в нея - така, както е поет ангажимента от македонската страна“, каза Вигенин и изрази надежда това да бъде и политически сигнал, и конституционна гаранция за правата на българите.

Социалистът допълни: „Нека това да бъде представено не като някакъв кой знае какъв компромис от македонската страна, а напротив - като естествен резултат от ангажимента на РСМ да предприеме тази стъпка“.

Вигенин посочи следното: „Очакваме с това решение да започне един процес обратно - на подобряване отношенията между двете страни. Това решение да бъде използвано за засилване на добросъседските отношения между двете страни. Дали ще го видим това нещо - предстои да преценим. Но ние сме притеснени от необезпокоявания и по никакъв начин неограничаван  език на омразата, който се засилва в РСМ, вместо да е обратното“, обясни той.

Социалистът припомни позицията на БСП, че Република Северна Македония не е готова за тази стъпка: „Трябваше да се постигнат конкретни резултати преди да се вземе това решение, не да се прибързва с него. Което виждаме, че беше възприето сякаш от македонската страна като поредна готовност от страна на България да прави компромиси, като една етапна победа за РСМ по пътя й към европейската интеграция. Победа, постигната не с необходимите стъпки от страна на РСМ, а с поредната отстъпка от страна на България“, каза още той.

И продължи: „Дори тези, които така ентусиазирано гласуваха миналата година да падне ветото и се приеме т.н. Френско предложение, днес осъзнават, че направиха грешка. Някои си го признават публично, други все още не. Но въпросът е как да направим оттук нататък, че подобни случаи да не се повтарят - България да защити своите позиции, да защити българските граждани и да успее да създаде един европейски модел на отношения между двете държави. Но, за да се случи това трябват две страни“, каза в заключение Вигенин.