Драгомир Стойнев: Огромните печалби на банките са за сметка на българските работещи и пенсионери

27.07.2023 г.

"Уважаеми г-н министър, може би в момента дискутирате как работещи и пенсионери ще ползват повече банкови услуги и как точно в селата ще имаме ATM-машини, така че те наистина да могат да се възползват. За мен това на този етап е неразбираемо. Нека да погледнем какви са резултатите на банковата система за 2022 г. Това е година с военен конфликт, инфлация, опасения за икономическа криза и банките правят рекордна печалба в България от близо 2 млрд. лв. Тази печалба расте с 47% спрямо 2021 г. Най-интересното е, че от 2 млрд. лв. печалбите на банките от такси възлизат на 1.430 млрд. лв. Аз разбирам желанието на министъра, който иска да изсветли икономиката дали ще бъде за фирми от 50-100 или 200 работника, но де факто вие директно подпомагате банковата система за сметка на нейните клиенти." Това заяви народният представител от "БСП за България" Драгомир Стойнев по време обсъждането на бюджета от парламентарната трибуна.

По думите му рекордната печалба на банките продължава да расте и през тази година. "През първото тримесечие тя е 784 млн. лв., ръст с 38% спрямо първото тримесечие на 2022 г., което се равнява на 216 млн. лв. За първите 4 месеца на тази година печалбата вече е 1 млрд. лв. Главно тази печалба и тук си направих труда да извадя таксите, които обират българските граждани. Печалбите са следните: за вътрешнобанков превод на каса се взима 3,05 лв., ръст с 30% за 1 година. Уникредит взима обаче 6 лв., ДСК - 5 лв., ОББ - 4 лв. Междубанков превод на хартия по системата "Бисера" е 4,90 лв., ръст с 20%. Междубанковият превод на каса в банка Уникредит и ОББ е 6 лв., а в ДСК е 7 лв. Тегленето на каса на по-малки суми е поскъпнало от 0,45% от сумата, но разбира се, понеже се мисли за банките, тази сума не може да бъде по-малка от 4,38 лв. в края на 2021 г. - е нараснала на 0.58% от сумата, но не по-малко от 6,50 лв. В трите най-големи банки: В Уникредит е 0.7% от сумата, но минимум 10 лв., в ОББ е 0.60%, но не по-малко от 6 лв., в ДСК е 0.7%, но не по-малко от 7 лева", добави социалистът.

Той припомни предложенията на ГЕРБ пенсионерите да теглят пари от банкомат, както и това, че във всяко село ще има такива. "Но може би е хубаво всяка банка да си има банкомат, защото тегленето на АТМ е 0.13% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. , но ако банкоматът е на друга банка, тогава е 0.18% от сумата, но минимум 1,40 лв. Работещите и пенсионерите трябва да откриват банкови сметки - и там има ръст. Откриване на банкова сметка от 2,52 лв. на 3,18 лв., но нали пенсионерът трябва да има и дебитна карта - там отново има ръст от 1,57 лв. на 2,15 лв.", уточни социалистът по отношение високите банкови такси, които с всяка година ощетяват хората все повече.

"Ние хубаво мислим как да се изсветлява икономиката, но в същото време печалбите в банковия сектор стават огромни и неконтролируеми. Докато министърът на финансите не предложи начин, по който да се спре това ограбване - няма какво повече да разсъждаваме. Най-добре би било този параграф 8 да отпадне. Ако някой дойде и ми говори, че любимите либерали, свободната конкуренция ще направи така, че таксите ще паднат - резултатът е рекордни печалби. Само за първите 4 месеца печалбите на банките са 1 млрд. - главно от такси и комисионни. Толкова е и за предходната година – 2,1 млрд., като 1,43 е от такси. Преценете с тези ваши предложения ще подпомогнем ли работещите и пенсионерите – де факто наливате пари в банките", каза в заключение Драгомир Стойнев.