Проф. Румен Гечев: Не официалната „сглобка“, а ДПС управлява страната

Юли 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 609

Искат да ни занимават с неща, които просто да ни отвличат вниманието, че „сглобката“ не може да управлява

„Това, което наблюдавахме в бюджетна комисия, показа една голяма управленска трагедия. Имаме управляваща коалиция, което уж не е коалиция, а е „сглобка“. То не е и „сглобка“, тъй като двете официални страни на тази „сглобка“ – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, се бяха хванали за гушите и се търкаляха на пода в бюджетна комисия, за да си решават проблемите не на теоретична или приложна основа, а за завоюване на властови позиции и на коренно противоположни мнения по ключови въпроси“. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

Той допълни: „Получи се така, че везните се накланяха винаги с истинския управляващ – това е ДПС, което ги наблюдаваше с известно високомерие и решаваше кого и как да подкрепи, в повечето случаи подкрепяха ГЕРБ. Освен това колегите от „Възраждане“ се намесиха доста пъти в полза на ГЕРБ“, обясни той.

Социалистът посочи, че картината, на която всички са станали свидетели, е доста нерадостна и заключи: „Българите да знаят, че въобще не ги управляват ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а ги управляват други сили, които официално не са в „сглобката“. „Сглобката“ е отворена, решенията се вземат неизвестно как по коридорите. След като загубихме 11 часа и половина и не могат да се разберат уж управляващите, вчера са се събирали лидерите на „сглобката“, за да решават въпроса, да си стискат ръцете и да стигат до заключението, че игричките са приключили и щели да гласуват бюджета“, обясни проф. Гечев.

„Изводът е много тъжен – че няма сигурно управление, че двете части на сглобката играят една срещу друга и че всъщност решенията се вземат извън сглобката“, каза проф. Гечев и отбеляза, че не само вчера – ключовите решения в парламента не за пръв път, пред кулисите и зад кулисите – се диктуват от ключовия играч, а именно ДПС: „Така са си наредили картите, че колегите от ДПС се възползват и фактически управляват процесите“.

По отношение на бюджета, проф. Гечев коментира: „В бюджетна комисия всички разумни предложения, които направихме от БСП, бяха отхвърлени, освен тези, които са преписани. Излиза така, че БСП в деловодството регистрира свои предложения и няколко часа след това, особено от ГЕРБ-СДС, но и от ПП, преписват нашите предложения и ги внасят от тяхно име – или с щети, или с малка разлика“, посочи социалистът и даде пример, че така се е случило с предложенията на социалистите за повишение на възнагражденията на служителите в НОИ.

По неговите думи, присвояването на предложенията на БСП от другите партии, вероятно цели  те „да се бият в гърдите при предстоящите избори“. Гечев призова това да не се прави по егоистични политически подбуди и предизборно, а да се прави в интерес на хората: „Ако направим живота на работещите млади семейства с деца по-добър, ако направим условията за бизнеса по-добър, ако стимулираме най-добрите български ученици и университети, няма значение кой ги стимулира – важното е да има положителен ефект“, каза проф. Гечев. 

„Ние предложихме преструктуриране на разходите, незначителни промени в приходите, тъй като наистина приходната част на бюджета е под голямо напрежение. Щеше да се получи така, че бюджетният дефицит да се увеличи само с 0,6% от процента. Но сглобката и фактическите управляващи не приеха нашето предложение, което щеше да направи живота на младите работещи семейства, на българските учени, на пенсионерите по-добър“, посочи народният представител от „БСП за България“.

Той каза, че вчера БСП обяви събирането на 208 хиляди подписа за провеждане на референдум против въвеждането на джендър идеологията в българската образователна система: „БСП винаги сме подкрепяли стабилността на българското семейство. Ние сме категорични, че не бива да се бърка в душите на нашите деца, когато навършат 18 години те са свободни да вземат каквито искат решения. Не пипайте българските деца, оставете техните родители да ги възпитават. Нека оставим въпроса за българското семейство и деца на българските закони, традиции и православие“, призова проф. Румен Гечев.