Смиляна Нитова към ГЕРБ: Кое налага спешни законодателни промени за важен въпрос като осиновяването, без да има сериозен анализ?

27.07.2023 г.

„БСП няма да подкрепи законодателни промени, свързани с осиновяването без да е направен сериозен професионален и обществен анализ“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Смиляна Нитова при обсъждането в пленарна зала на проект за промени в Семейния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Смиляна Нитова бе категорична, че с оглед важността на този важен правен, обществен и емоционален човешки акт е недопустимо да се внасят промени без да има анализ и аргументация. „Няма оценка за въздействие на предложената законова уредба, няма анализ защо намаляват осиновяванията, както твърдят вносителите. И най-вече – кое налага приемането на промените в спешен и неотложен порядък“, заяви народният представител от БСП.

По думите ѝ твърденията на вносителите от ГЕРБ, че предлаганите промени са в интерес на децата, не са подкрепени по никакъв начин с анализ и аргументи.

С предлаганите промени в Семейния кодекс се цели създаването на национална електронна информационна система за пълно осиновяване, променя се режима на предоставяне на информация за произхода на осиновеното дете, предлагат се и промени в статута на настойници и попечители с цел статута на непридружените непълнолетни и малолетни бежанци у нас.

„Аргументите, че чрез създаването на националната електронна система ще се извършва по-добро наблюдение и качествен анализ на държавната политика са голословни. Подобрението ще дойде след ясни правила и прозрачност на процеса на осиновяването“, заяви Смиляна Нитова.

По думите ѝ предлаганите промени създават опасност от концентриране на административната власт у един орган, без съдебен контрол и възможност и биологичният родител да не бъде уведомен. „В същото време не се дава отговор как ще бъде осъществяван контрола при осиновяването на български деца в чужбина“, посочи в изказването си Смиляна Нитова.

„Държавата трябва да работи преди всичко за подпомагане на родителите, за техния социален и икономически стабилитет, за повишаване на капацитета им и разбира се, наред с това - за прозрачен и ясен процес на осиновяването“, заключи Смиляна Нитова.