Атанас Зафиров, БСП: ДПС наложиха волята си над ПП-ДБ

Юли 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 1174

Бюджетът на управляващата коалиция е антисоциален

„Бюджетът вчера беше основната тема, двата малки бюджета – общественото осигуряване и Здравната каса. Също не мина без скандали и приемането на дневния ред – разместването на точки и бруталната демонстрация, която беше направена. Ние пожелахме да изтеглим максимално напред гласуването на бюджет, защото смятаме, че това е темата, която вълнува българското общество, а не толкова подуправителите на БНБ.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria On Air.

“Съвсем логично това нещо беше подкрепено на първото гласуване в пленарната зала, което предизвика много бурна реакция в средите на ДПС. Беше поискана почивка и на следващото гласуване ПП-ДБ гласуваха по начина, по който им беше казано, а именно точката за подуправителите да бъде преди тази за бюджета. Явно някой много се искаше тази точка да мине бързо и по-скоро беше направено демонстративно, за да се види кой в момента ръководи българската политика. В ситуацията вчера ДПС си наложиха волята, а ПП-ДБ изпаднаха в позицията на подсмърчащия отстрани партньор”, обясни социалистът за поведението на управляващата коалиция.

По думите му всичко това се е видяло и в рамките на бюджета. Зафиров е категоричен, че управляващите сега бързат да сменят регулаторите и органите на управление и това по никакъв начин не кореспондира с дневния ред на обществото. „По време гласуването за бюджета стана ясно, че ПП-ДБ отстъпват от ангажиментите, които са поемали. Например с безплатните лекарства за децата до 14 години. Според доклади на световната банка и ООН – българинът доплаща средно 45% за здравеопазване при средна европейска норма 18%. Не би трябвало да е спорен този въпрос. Но за съжаление това наше предложение не мина“, добави още той.

Народният представител от БСП уточни, че нито едно от предложенията на социалистите не е минало в зала. „ГЕРБ са ясни – те си имат последователна политика – винаги са били против социалния вектор. ДПС също са последователни в това отношение. От ПП две кампании направиха на гърба на социалните придобивки, а вчера обясняваха, че били центристка партия. Не мина и увеличението на вдовишката пенсия, увеличението на компенсацията за първите две години от майчинството също не беше прието, преизчислението на пенсиите. Най-скъпото перо е преизчислението на пенсиите, но за сметка на това пък е един от най-важните въпроси. Защото в момента по много несправедлив начин се формират пенсиите на една част от българските пенсионери. Ние предложихме един коефициент 1.35 за преизчисление на всички пенсии до 2024 година и това е декември 2021 година. Това щеше да струва 1.1 млрд. лв. на бюджета“, допълни Зафиров.

„Важното е, че ние казахме от къде могат да дойдат тези средства. Това можеше да дойде от това бюджетният дефицит да не бъде 3%, а да е  3,5-4%. Не смятам, че догодина 1 януари България ще бъде приета в европейския валутен механизъм, за да се спазва толкова стриктно това изискване за 3%. Най-вероятно няма да отговорим и на изискването за процент на инфлацията. Абсурдно е да се прави компромис със социалните нужди на хората. Много държави дори от Еврозоната имат по-високи бюджетни дефицити. Някои са стигали до 9-10%. Самата ЕК даде становище, че пак следствие на ковид кризата, че толкова строгата бюджетна дисциплина не винаги е най-успешната политика“, обобщи зам.-председателят на БСП относно размера на дефицита в предстоящия бюджет.

„Остава да видим големия бюджет. Като гледах как протече заседанието на бюджетната комисия нямам представа управляващата коалиция как ще гласува, тъй като виждаме колко силни са противоречията. Стигнахме до там финансовият министър да каже, че това не е неговият бюджет. Да се критикуват взаимно - например Делян Добрев е дал на прокуратурата желанието на финансовия министър да вземе от БЕХ дивидентите. Това пък поставя въпроса изпълним ли е бюджетът, ако не влязат тези пари, както и ако не дойдат парите от Плана за възстановяване. В същото време тези средства са нужни на бюджета. Включително и вчера нашата парламентарна група се срещна със синдиката на спешните медици. Унизително е един шофьор на линейка да започва с 840 лв. заплата. В сектор сигурност са предвидени средства за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС, а са пропуснали ДАТО. Има некомплект, защото трудно могат да се намерят експерти, а това кореспондира с националната сигурност“, категоричен е Атанас Зафиров за приоритетите на управляващата коалиция.

По думите му основен проблем е, че социалните придобивки с този бюджет ще останат на нивото от миналата година, а всички хора виждат процента на инфлацията. „Справедлива е характеристиката, която даваме на бюджета като антисоциален, антинароден и бюджет на закърпването. Когато не се подхожда принципно – винаги се рискува голяма част от обществото да остане недоволно. Това от своя страна предизвиква предсрочни парламентарни избори. Не се научиха управляващите, че трябва да чуват гласа на народа“, каза още депутатът от БСП.

„Оказва се, че промяната в т.нар. конституционна реформа в крайна сметка опря до националния празник. Обясняваха как всичко ще бъде концентрирано върху съдебната реформа, а в крайна сметка всичко се оказа относно разделянето на ВСС на две части и ограничаването правата на главния прокурор. Най-интересното е, че една част от нещата, които предлагат не са в компетенциите на това НС, което показва юридическа неграмотност. В никакъв случай няма да участваме в разговор, който поставя на дневен ред смяната на националния ни празник. Това си е национално предателство. По-лошото е, че по този начин те настройват групи от хора“, каза в заключение Атанас Зафиров.