Христо Проданов: БСП предложи социална подкрепа за хората - управляващите го отхвърлиха, съсредоточени да спасяват кожата на Борисов

Юли 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 497

27.07.2023 г.

"БСП предложи увеличение на социалната подкрепа за най-уязвимите - деца, млади семейства, безработни, пенсионери - управляващото мнозинство обаче отхвърли тези предложения, съсредоточено в това да спасява кожата на Бойко Борисов". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред bTV Radio.

По думите му гласуването в пленарна зала на бюджетните предложения за пореден път е доказало, че "това управление, сглобка или некоалиция" е била съставена единствено и само, за да спаси имунитета на Борисов: „Виждаме го от това, което ни се предлага, като политики и веднага давам пример с бюджета, определен от БСП като антисоциален", подчерта Христо Проданов

"Предложихме увеличаване на обезщетенията за безработица от 19 на 23 лв. на ден – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС го отхвърлиха. Работещите българи си плащат осигуровки, трябва ли когато останат без работа да бъдат ощетени? Предложихме увеличение на парите за гледане на дете за втората година от 780 на 850 лв.- управляващото мнозинство го отхвърли. Отхвърлиха и предложението  увеличението на минималната работна заплата на 850 лв., прието под натиска на БСП миналата година, да влезе в сила  сега, от 1 юли, а не както обещават управляващите, от началото на следващата година. Същото стана и с предложението ни за преизчисляването на пенсиите",  посочи Христо Проданов.

По думите му тези предложения на БСП са изисквали малък финансов ресурс и по никакъв начин не са поставили в риск бюджета.

В коментара си за средствата за Националната здравноосигурителна каса, социалистът подчерта, че позицията на БСП винаги е била, че е необходима сериозна реформа, в това число и болниците да не са търговски дружества. "Защото в една кофа без дъно, колкото и да наливаш - парите изтичат и положението няма да се подобри", коментира Христо Проданов.

"Подмяна на историята, която десницата през последните 30 години по всякакъв начин се опитва да пробута" - така социалистът коментира предложението за промяна на датата на националния празник. Той бе категоричен, че 3 март е денят, в който България се завръща като държава на картата на Европа и без този ден ние нямаше да честваме нито 6 септември, нито 22 септември.

"Нищо от това, което беше заявено като сериозна конституционна и съдебна  реформа, не се случи. Ние затова и дадохме заявката, че ако съдебната реформа ще се сведе до промяната на датата на националния празник - няма да участваме. Наблюдаваме едно пълно политизиране и подчиняване на прокуратурата и в същото време съдът и съдилищата остават без никакъв надзор", коментира народният представител от БСП.

По думите му сериозна част от направените от управляващите предложения са необосновани. "Разделянето на Висшия съдебен съвет не може да стане нито от 160, нито от 180 народни представители в обикновено Народно събрание, нужно е Велико народно събрание", подчерта той.

Христо Проданов заяви позицията на БСП, че не трябва заради определена личност да се правят законодателни промени. "Да, служебните правителства на Радев направиха много поразии, но това не означава, че заради личността на сега действащия президент трябва да се променя основния закон на страната.  Ще дойде друг президент, надявам се, ако има служебно правителство  - да има по-компетентни хора, които не са там единствено и само, за да крадат и за 10 месеца да оправят личното си благосъстояние", коментира той.

"БНБ трябва да бъде надпартийна, независима институция - Вие сама казахте: Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП - т.е. и банковият надзор става политически подчинен, което според нас не е правилно", обърна се Проданов към водещата в коментара си за избраните подуправители на БНБ.

В отговор на въпрос за оповестените от правителството приоритети, социалистът заяви: "Звучат ми като общи приказки от предизборната кампания. Аз искам да видя сериозен анализ и реални действия". Той потвърди позицията на БСП, че България трябва да влезе в Еврозоната, когато хората са готови. "Защото банковата система е готова, отдавна изпълнява всички критерии на Еврозоната, проблемът при нас са ниските доходи на хората".

Социалистът бе категоричен, че БСП ще направи всичко възможно след широката подкрепа и събраните над 200 хиляди подписа за това джендър идеологията да не влезе в българските училища и детски градини - въпросът да влезе в обсъждане в Народното събрание. "Защото, може би не всички осъзнават - но опасността е сериозна. Трябва да предпазим децата си", заяви Христо Проданов.