Йорданка Георгиева, БСП: Бюджетът на Асен Василев е вреден за българското общество

Юли 26, 2023 Новини БСП в медиите 0 633

Идеята на ПП-ДБ за промяна на националния празник цели да отвлече вниманието, като всява разделение в обществото

“Българската социалистическа партия няма да подкрепи бюджета в този вариант и това сме го заявявали многократно. Във варианта, който предлага финансовият министър Асен Василев, липсва отражение на увеличението на доходите на българските граждани за сметка на догонване на инфлацията. Ние смятаме, че тази фиксация на 3% дефицит е вредна за българското общество, за техните доходи и за социалните плащания. Този бюджет спира всякакво икономическо развитие на държавата“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Йорданка Георгиев.

Тя посочи, че фиксирането в 3% дефицит е с цел влизането в Еврозоната на всяка цена, а позицията на социалистите е, че това трябва да се случи, когато страната е готова за тази стъпка. Георгиева допълни още, че от БСП са внесли техните предложения между първо и второ четене, сред които увеличаване на минималната работна заплата, увеличаване на размера на майчинство в размер на една минимална заплата за втората година, увеличаване на вдовишките добавки и други.

„По-висок дълг, по-високи приходи от ДДС - това сме го разписали подробно и са го защитили нашите представители в ресорната комисия“, каза още народният представител от „БСП за България“

По отношение на конституционните реформи, Георгиева коментира: „Доколкото ни е известно, нищо няма входирано нито в Комисията по конституционни въпроси, нито в Народното събрание. Има заявка от вчера на председателя на ресорната комисия, че има нагласа в мнозинството да внесат общ проект. Какво прозира зад тези предложения - окопаване на тази управляваща сглобка през Конституцията. Този проект ограничава правомощията на главния прокурор, което само по себе си не е лошо, но всъщност ВСС се разделя на две части - съдебна и прокурорска. А голяма част от прокурорската се избира от НС - т.е. политическото влияние над прокурора става голямо“, каза тя.

По нейните думи предложение за мандатност на кметовете може да бъде направено само от хора, които нямат поглед върху местната власт: „Тяхната идея е да се докопат до кметските столове без да имат достатъчно влияние в общините“, посочи Георгиева.

Относно предложението на ПП-ДБ за смяна на националния празник на България на 24 май, тя заяви: „Това беше поредната идея, която да всее раздор и разделение. Не е тема на нашия дневен обществен ред. Дебатът се измести в тази посока и ние от БСП категорично не вярваме в техните мотиви. Идеята им явно е да отвлекат вниманието ни от това, което целят чрез промени в Конституцията, както и просто да угодят на нечии чужд фактор. Това е родоотстъпничество“, каза в заключение Йорданка Георгиева.