Драгомир Стойнев: Управляващите прибързаха с решението за “Росенец”, вредят на националния ни интерес

Юли 26, 2023 Новини БСП в медиите 0 573

Основната цел зад идеята за промяна в националния празник е отново да се раздели обществото

"Управляващата коалиция прибърза с решението за „Росенец“. От БСП искахме ясен анализ какви ще са последствията от развалянето на такава концесия. Трябваше да има оценка на въздействието и какви ще са последствията за българската икономика - да не би рафинерията да спре до няколко месеца и какво ще бъде отражението върху крайните цени и износа. За съжаление, не получихме такъв доклад.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Драгомир Стойнев в предаването “Лице в лице” по bTV.

По думите му в парламента има едно евроатлантически мнозинство, което прави всичко в интерес на евроатлантизма. "Ние от БСП заявяваме, че нито защитаваме руски интереси, нито американски. Ние защитаваме българските интереси. За да не плаща българският данъкоплатец милиарди от подобни действия - искаме да вземем разумното решение, което да подпомогне българската икономика", подчерта социалистът.

Според Стойнев ползите, че работата на “Лукойл Нефтохим” продължава са налице, защото там работят хиляди българи. "Ползите са, че също така продължава да се изнася продукция от български компании. Голяма част от продуктите като петрол и газьол се изнасят за Украйна”, каза още Стойнев.

Той обърна внимание, че на пристанището има служители на НАП, Агенция “Митници”, Гранична полиция и ако не се получават такси, тогава министърът на финансите трябва да вземе съответните мерки. 

“Преустройването на рафинерията да работи със сорт Brent би отнело близо 2 месеца. Но този западен петрол няма как да дойде до България, тъй като средно 10 дни е опашката от танкери на Босфора. Таксите за 1 година са се увеличили 5-6 пъти и това ще оскъпи продукцията, а на пристанището в Грузия изцяло е запълнен капацитета от казахстански петрол”, обясни Стойнев и предупреди, че заради взетото решение, изведнъж може да стане така, че да нямаме доставки на тази суровина.

"Ефектът ще бъде дългосрочен. С търсенето на нов вид петрол ще трябва да се пренастройват машините и ще се повишат цените. Транспортът ще стане по-скъп. Оттам и цените на стоките. Ако ГЕРБ не бяха закрили проекта Бургас-Александруполис, тогава нямаше да имаме този проблем. ГЕРБ заличиха този проект и сега правят безумие след безумие. Големият проблем сега ще бъде, ако Русия спре доставките на петрол", уточни депутатът от БСП.

Относно решението да се продадат реакторите от Белене на Украйна, Стойнев бе категоричен, че това е поредното абсурдно решение, което се взе от управляващата коалиция. “Благодарение на ГЕРБ и присъдружните ѝ партии, ние в момента ставаме единствената държава в света, която за втори път продава ядрено оборудване и то без да сме производител”, каза още той.

Народният представител от социалистическата партия определи идеята за промяна на националния ни празник от 3 март на 24 май като поредната, чиято основна цел е да се раздели обществото. Според него това е изкуствен спор и такива промени в Конституцията като цяло са излишни. 

"Виждаме, че управляващото мнозинство не само в сферата на енергетиката имат колебания, но и ГЕРБ няма да подкрепят идеята за мандатност на кметовете и промените относно служебния кабинет. За нас е важна правосъдната реформа. Може и да се стигне дотам, че да няма никаква промяна, защото тези хора в момента не знаят какво правят. Вчера бяха решили колко е правилно решението за „Росенец“, ние им казахме, че бъркат. Днес идва финансовият министър и казва: помагайте парламента да направи график как точно да отнемем концесията. Това вреди на нашия национален интерес", каза в заключение Драгомир Стойнев.