Кристиан Вигенин: Коалицията ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се опитва да се окопае във властта през Конституцията

Юли 25, 2023 Новини БСП в медиите 0 576

Конституционните промени имат за цел да се установи политически контрол над прокуратурата, предупреди зам.-председателят на БСП

„Една част от предложените конституционни промени са от типа на „напънала се планината, родила мишка”, включително идеята в Конституцията да се промени националният празник на България. Това е абсурдно и виждате, че целият дебат отиде в тази посока. Според мен, това е добре премислено, защото предложенията в частта съдебна власт са доста спорни.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Виждам усилия на коалицията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да се окопае във властта през Конституцията”, предупреди той и обясни: „Без да е написано, на практика се премахва ролята на главния прокурор. Разбира се, че има нужда да се засили контролът, но когато имаме един беззъб главен прокурор, дали това ще помогне за борбата с корупцията? Още по-важното, което никой не коментира е, че  ВСС се разделя на съдебен съвет и прокурорски съвет, като в прокурорския съвет трима членове се избират от прокурорите, но шестима – от Народното събрание. Това означава, че се установява пълен политически контрол над прокурорския съвет. И при един беззъб главен прокурор  и това, че сегашното мнозинство има повече от 2/3 в парламента, през промените в Конституцията ще се установи политически контрол над прокуратурата.”

Кристиан Вигенин видя конюнктурност в отнемането на правомощия на президента. Според него това е посегателство върху институцията и не бива такива промени да бъдат правени в зависимост от това кой в момента е президент.

„Има смисъл да се разсъждава в посока мандатност на кметовете, но два мандата е много малко. Очевидно тези предложения са правени от хора, които нямат особен поглед върху местната власт и това изглежда като единственият начин някой да се докопа в местната власт със скромното влияние, което има. Струва ми се, че това е опит за посегателство и върху местната власт”, каза още социалистът.

Припомняйки, че БСП е единствената партия, въвела ограничения в мандатите за своите народни представители, Вигенин призова тази мандатност, която се предлага, да се разшири и за народните представители.

„Значи, те искат народните представители да бъдат вечни, като в същото време слагат мандатност на всички други позиции. Ето пак един елемент на този опит на една определена група да се бетонира във властта”, подчерта народният представител от БСП.  

„Въпросът със сайта „Миротворец” е сериозен, защото се засягат правата на хиляди граждани – не само руски и украински, но и на други десетки държави. Очаквам българската държава да защити българите, които са в този списък и да поиска от украинската страна те да бъдат извадени от него”, категоричен бе той.

По отношение на изпращането на военна помощ на Украйна, Кристиан Вигенин посочи, че БСП е на позицията на 80% от българските граждани, които са против това.

„От друга страна, когато се изпраща такава помощ, нека не се героизират тези решения на мнозинството, защото, когато просто се вписваш в списъка с боеприпаси с отпаднала необходимост и нефункциониращи БТР-и, това по-скоро е лицемерно съучастие, отколкото реална помощ”, коментира социалистът, според който България може да бъде истински полезна в усилията за мир, а не в подкрепата за ожесточаването на войната.