Кристиан Вигенин: ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС са "сглобка" на политически, икономически и персонални интереси

Юли 23, 2023 Новини БСП в медиите 0 417

23.07.2023 г.

„Трудно е да направим оценка на кабинета „Денков-Габриел“, която да съдържа и нещо положително, защото на този етап все още сме в изчакване да се случи нещо добро. Не виждаме каква е целта, какви са задачите, какви са намеренията на този кабинет“. Това заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Българското национално радио.

В предаването „Неделя 150“ социалистът посочи по отношение на кабинета: „Изглежда, че се върви по някакъв списък, съставен незнайно къде, по който някакви неща се решават в парламента. Основните решения до момента са свързани с изпълнение на някакви външнополитически ангажименти и уреждане на лични и групови интереси през промени в законодателството, спасяване на хора от наказателно преследване, създаване на предпоставки за настаняване на определени бизнеси на апетитни места. Не виждаме нещо смислено, което този кабинет да е направил до момента и което да е съдържателно за хората“, каза Кристиан Вигенин.

Той посочи, че социалистите са очаквали да видят стъпки в интерес на хората поне през бюджета, но и там за съжаление, няма нищо позитивно: „Да видим как ще минат дебатите. Ние имаме своите предложения“, каза социалистът и допълни, че единственото, което може да се оцени като положително, е че кабинет изобщо съществува: „Ако това е достатъчно за някого, за нас не е“, прибави обаче Вигенин.

„Важно е, че властта се върна там, където и е мястото, но все пак посоката на развитие на страната, целите, които се поставят, трябва да тръгват от политика, която да стои зад правителството. Към момента не виждаме такава политика, не виждаме последователност от стъпки, които да водят в някаква посока. Не виждаме никакви ясни цели, които да си е поставило правителството и мнозинството в парламента, освен две - членството на България в еврозоната и в Шенген, които е добре, че ги има, но не е достатъчно“, коментира още Вигенин.

И допълни, че това не оправдава съществуването на правителството: „Ние искаме да видим какво ще направи то за доходите на хората, за затваряне на социалните неравенства, за подобряване на бизнес средата, за привличане на инвестиции, за по-висок икономическия растеж. Не съм чул някой да говори по тези теми“.

По думите на социалиста темата за конституционните промени се дъвче, а позицията на БСП по темата е следната: „Ние сме заявили нашето намерение да участваме в дискусиите по този въпрос. Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов заяви онзи ден, че засега нямало мнозинство за бързи промени в Конституцията. Не знам къде го търсят това мнозинство - аз не знам към нас някой да се е обърнал, за да коментираме каквото и да е по тази тема“, каза Вигенин и посочи, че когато комисията заработи, социалистите ще участват в нейната работа, както и ще участват съдържателно в процеса чрез различни форуми и инициативи, тъй като всяка една промяна в Конституцията трябва да бъде максимално широко обсъдена.

„Всичко, което се говореше от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преди изборите, остана на заден план. Това е не просто една "сглобка" на три формации, които имат значително мнозинство в парламента. Това е "сглобка" на политически, икономически и персонални интереси на лидерите и от тази сглобка на тези понякога противоречащи си интереси, виждаме една хаотична политика", заяви зам.-председателят на БСП.  

Той коментира още: „Проблемният начин, по който започна да функционира парламентът, е познат от едни други времена, когато мнозинството на ГЕРБ мачкаше опозицията и правеше каквото си иска. Тази седмица беше абсолютно показателна, когато в петък без абсолютно никакви консултации, безпрецедентно в историята на НС, бяха вкарани 10 точки в дневния ред без никакво обяснение защо. Просто някой някъде е поел ангажименти, че трябва да минат тези точки и мнозинството като машина си ги гласува. Това допълнително създава напрежение не само в парламента, но се пренася и в обществото“, каза Вигенин.

По отношение на украинския сайт „Миротворец“, в чийто списък попадна социалистът, той заяви:  "Сайтът "Миротворец" изобщо не е толкова безобиден, за колкото се опитват да ни го представят. Това е нашето впечатление от чутото от българските служби. Дори от мнозинството в парламента се чуха оценки в тази посока, че този сайт не само не помага на Украйна, а дава основания да бъде атакувана заради начина, по който се отнася към съществуването на този сайт".

Вигенин заяви още: „Щях да повярвам, че правителството на Украйна няма нищо общо с този сайт и не може да предприеме нищо срещу него, ако не беше позицията на украинското посолство, с която оправдават съществуването на сайта и обясняват, че той е с научноизследователски и творчески цели“, каза Вигенин и посочи, че на сайта фигурира лична информация, призиви за насилие, снимки на трупове и друг тип притеснителни данни.

Той акцентира върху факта, че за разлика от българските институции, някои от международните организации и други държави са отправяли искания този сайт да бъде закрит. Вигенин посочи още, че ще настоява българските институции да извадят българските граждани от този списък, които са близо 80.

Социалистът коментира още: „Целта е да създава страх у тези, които изразяват различно мнение. За мен остава известно учудване как се оказах единственият действащ народен представител и зам.-председател на парламента в този сайт. Там е качено мое изказване от парламента от миналата година и то на български език. Почвам да подозирам, че има българска намеса в това“, посочи Вигенин и допълни, че ще очаква да разбере какво реално е предприето от страна на институциите, за да гарантират сигурност на хората, включени в списъка.

По отношение на военната помощ за Украйна, Кристиан Вигенин посочи, че БСП подкрепя изпращането на хуманитарна помощ, но твърдо не подкрепя изпращането на оръжие: „Страната ни трябваше да заложи стратегически едно по-различно поведение и участие във следващите стъпки: подкрепа за всичко останало, без военната помощ, за да бъдем реален фактор, когато се заговори за мир. Това е позиция в интерес на България, на българските граждани, а в перспектива е и в интерес на мира“, каза народният представител от „БСП за България“ и изрази необходимостта от сериозно обсъждане каква трябва да е стратегическата роля на България в тази ситуация и как да защитим интереса и перспективите на страната.  

По думите на социалиста обаче към момента няма никакъв дебат по темата: „Къде е България във всичко това? Кой определя дневния ред на България и на българските институции, започвам вече да се колебая. Колкото и да е трудно, аз ще продължа да се опитвам да поставям въпроси и да търсим позиции, които да обединяват, а не да разделят още и още българското общество, защото накрая тази война, която се води в Украйна, полека-лека се принася и тук“, каза в заключение Кристиан Вигенин.