Кристиан Вигенин: Коалицията ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС потъпка правилника с решението за „Росенец“, вероятно изпълняват външна задача

Юли 22, 2023 Новини БСП в медиите 0 362

Очаквам българската държава да даде сигурност на всеки българин в списъка на „Миротворец“

„Персонално не съм притеснен, въпреки че на изслушването в комисията за контрол над службите бяха изразени опасения, че не толкова присъствието в този сайт, колкото шумът около това, е възможно да повиши риска за хората, които са в този списък.“ Това заяви Кристиан Вигенин по повод на присъствието с в украинския сайт „Миротворец“.

В ефира на БНТ той заяви, че самият факт на съществуването на този сайт, който е на вниманието на различни международни институции от години, навява на едни времена, които би трябвало да са отминали. „Той не само че не помага на Украйна, а създава негативно отношение към нея“, посочи Вигенин.

Заместник-председателят на Народното събрание и на БСП подчерта, че този сайт е много мащабна инициатива и в него са интегрирани най-модерните съвременни технологии, включително за лицево разпознаване, което не го прави съвсем  безобиден.

„Българската държава трябва да е способна да даде усещането за сигурност на всеки българин, който е в този списък. Очаквам конкретни действия и резултати, защото този въпрос няма как да бъде оставен просто така“, категоричен бе той.

„Не смятам, че можем да помогнем на Украйна с военните решения и изпращане на военна техника, но можем да ѝ помогнем като посредник на мира като страна, която има специфични отношение и с двете държави“, заяви Вигенин във връзка с поредното решение на Народното събрание за изпращане на военна помощ на Украйна, този път на бронирани машини.

Той посочи, че това решение е спорно, тъй като са били посочени противоположни аргументи: „От една страна, хората, които предлагат да изпратим тези БТР-и, казват, че те са стари и негодни, но може би ще свършат работа на Украйна. Това не е ли лицемерно и цинично? Другите пък казват, че са добри и годни, но тогава защо да не се ползват от българската държава?“

Кристиан Вигенин коментира и другото спорно решение на българския парламент. „За нас решението за прекратяването на концесията на „Росенец“ е спорно, не защото това пристанище не трябва да е българско, но заради начина, по който това се прави и последствията, които това може да има за българската държава. Това прибързване е необяснимо, още повече, че беше направено в грубо нарушение на правилника на Народното събрание и с риск България да плаща огромни неустойки. Ние си го обясняваме с някакъв поет ангажимент това да се извърши точно тази седмица и точно по този начин, явно има сили, които са над българския парламент.“

Социалистът обърна внимание, че мнозинството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обикновено се активизира с такива решения тогава, когато има да изпълнява външна задача.