Проф. Румен Гечев към управляващите: Обслужвате чужди интереси и го знаете

Европейската комисия не е искала прекратяване на концесията на „Росенец“

“Безспорен е фактът, че рафинерията "Лукойл Нефтохим" е продадена и приватизирана през 1999 г. от дясното правителство на Иван Костов. Безспорен факт е, че през 2011 г., правителството на Бойко Борисов е предоставило пристанището да е под концесия с договор в срок от 35 години. Закон, който е разписан, аргументиран, гласуван в пленарна зала.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. 

Социалистът каза, че официално искане от Европейската комисия за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец" няма, тъй като те знаят, че това би струвало стотици милиони. Той допълни, че няма как българският народ постоянно да изпълнява задокеански или брюкселски заръки и отбеляза, че въпросите, свързани с цените на петрола, доставките и транспортните коридори остават без ясни отговори. 

“Няма как една международна компания да не се обърне към Международния съд, когато ѝ са нанесени загуби за стотици милиони”, предупреди народният представител. 

“БСП е последователна - трябва да защитим българския национален интерес, но не избираемо. Няма как, заради една или друга страна, с етнически или идеологически подход да лъжем, че защитаваме обществени интереси в България”, подчерта Румен Гечев и припомни за концесиите на българското злато, рудници и ТЕЦ-ове.  

Според него решението за АЕЦ “Белене” също е взето за една нощ под външни влияния. Той каза, че БСП няма да подкрепи решение, което е взето без обсъждане, разчети или разглеждане в парламентарните комисии. 

“Ако няма контрол на пристанище “Росенец”, където е “Гранична полиция”, където е българската държава, където са НАП и митниците, арестувайте представителите на българската държава, щом няма контрол. Недейте да лъжете. Вие обслужвате чужди интереси и го знаете”, завърши проф. Гечев.