Борислав Гуцанов към управляващите: Дали с „Росенец“ не връщате контрабандни схеми?

Разпродавате и унищожавате всичко, което е съградено в страната ни

„Слушам и не мога да повярвам какво се случва в тази зала. Уважаеми колеги от управляващото мнозинство, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, след вас няма да остане и камък върху камък. Вие сте напът за две седмици да разпродадете и унищожите всичко, което е съградено в страната ни“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна по време на парламентарния дебат за прекратяване на концесията на нефтеното пристанище „Росенец”.

Социалистът припомни: „ През 1999 г. е приватизирано предприятието по времето на Иван Костов, в момента неговата дясна ръка ген. Атанасов е в пленарната зала. Оттам нататък, преди 12 години ГЕРБ го дават на концесия, а ДБ се върнаха в политиката като направиха десант с гумената лодка също на „Росенец“. И трите партии по някакъв начин сте добре обвързани и в момента ДПС ви използват по най-елегантния начин“, каза Гуцанов.

„Чухме различни изказвания от колеги какви възможни митнически далавери щяло да има там, какви нарушения и т.н. Уважаеми колеги, защо не попитахте директора на митница в Бургас има ли навсякъде поставени контролни измервателни уреди? Да, има. Има ли митнически пункт на самото пристанище? Да, има. Има ли митнически пункт и в предприятието? Да, има. Защо говорите неистини от трибуната и закривате под някакви „евроатлантически ценности“ поредната концесия, която ще окаже негативно влияние?“, попита социалистът.

Той обърна внимание: „Наясно ли сте каква ще бъде сумата, която ще се наложи да платим, ако заведат дела срещу нас? Ще става въпрос за милиарди. Кой ще ги плати тези пари? А наясно ли сте колко цистерни трябва да влязат през граничните пунктове и какви задръствания ще станат? И коя икономика ще подхранваме – гръцката, румънската, откъде ще дойдат тези цистерни? Или ще захраним малки предприятия в България, интересно на кого те са собственост и кой стои зад тях? Дали това не е друга корпоративна схема, за която става въпрос в момента? И дали по този начин няма да се върнат контрабандните схеми, които вървяха? Има ли друг интерес зад това, което се случва?"

Гуцанов посочи, че социалистите винаги са защитавали националния интерес на България, а не конюнктурния интерес на някого и попита във връзка с концесията на „Росенец“ дали е защитен националния интерес.

"Един път е продадено на безценица за 110 млн. по времето на Костов, повече са в момента акцизите и ДДС-то, които се внасят от това предприятие за това, за което е продадено. Това не е ли национално предателство? И защо никой не се е задействал за това национално предателство? А сега тези демократични елементи излизат и говорят за национална стратегия. Вие ли взимате решението? Дори няма доклад на Министерството на енергетиката, на икономиката. Миналата седмица продадохте атомната енергетика, а тази седмица продавате и нефтопроводите ни. Докъде ще я докараме по този начин?“, попита още той.

От парламентарната трибуна социалистът заяви: „1,4 млрд. лв. повече газ сме платили, благодарение на това, което направиха Кирил Петков и Асен Василев. 1,4 млрд. лв. от джоба на всеки един от нас, през посредниците – защото отново е руски газ. Това ли е диверсификацията ви? Това е пълно безобразие. И в момента сме застрашени от дело, което ще ни струва също около 1,8 млрд. Вие ли ще ги платите тези неща? Не. Вие лъжете избирателите си сутрин, обед и вечер“, припомни народният представител от парламентарната група на социалистите.

И призова: „Спрете се, защото с това, което ще направите, ще засилите други предприятия и отново ще стане тази контрабанда, защото всички знаете какво беше преди 15 години. Жалко, че не стана връзката „Бургас-Александруполис“, защото сега България щеше да бъде друга.  Жалко, че не стана „Южен поток“. Жалко, че не стана и „Белене“, защото сега щяхме да сме друга държава. Благодарение на вас, десните, сме на този хал, на който се намираме в момента. Дано това правителство приключи по-бързо своето управление, защото вие сте опасни за страната ни.“

"Дали ние от БСП искаме да бъде държавна концесията – да, но не в този момент, няма как да станат тези процеси в момента и няма защо да се прави това нещо. Но кое е най-изгодното за България, кое е най-изгодното за икономиката, за всеки един потребител – ето това е най-важното и това гледаме ние от БСП. И това е най-важното, как да се развива тази икономика и как хората да плащат по-евтин бензин. Това е голямата задача на НС", посочи Борислав Гуцанов.