България трябва да запази лидерското си място на енергийния пазар

Сеп 03, 2011 Новини БСП 0 806

За максимално бързо рестартиране на АЕЦ „Белене" се обяви в Плевен евродепутатът Ивайло Калфин

За максимално бързо рестартиране на АЕЦ „Белене" се обяви в Плевен евродепутатът Ивайло Калфин. „Не мога да бъда в Плевен, и да не поставя този въпрос. Работил съм за него 4 години като вицепремиер и министър на външните работи. В България все още има, макар и малко области, където страната ни е технологичен лидер. Ядрената енергетика е една от тях", коментира Калфин пред журналисти. Той е убеден, че в страната ни има възможност за създаване на още един нов цикъл от ядрени мощности и сме длъжни да го направим, за да запази България лидерското си място на енергийния пазар.

„Енергетиката ще бъде тема номер едно в Европейския съюз поне до 2020 година. Ако не се включим в този дебат, ще изостанем фатално", подчерта евродепутатът, като не забрави да уточни, че бъдещето на сектора е във възобновяемите източници. Но докато това бъдеще се случи, България няма възможност за замяна на ядрената енергетика.

Ивайло Калфин посети плевенската Панорама и направи уникален подарък за колекцията й - оригинална карта датирана от 30 август 1877 година, която показва разположението на противниковите войски по време на Руско-турската война.