Манол Генов: БСП има ясно заявена позиция за бюджета - социална подкрепа за хората

Юли 20, 2023 Новини БСП в медиите 0 396

Решението за пристанище Росенец трябва да е в интерес на държавата

"БСП има ясно заявена позиция за бюджета и тя е да има социална подкрепа за хората. Ще отстояваме докрай да няма орязване или замразяване на социалните придобивки". Това заяви в ефира на Nova News народният представител от "БСП за България" Манол Генов.

"БСП казахме: 3 % дефицит означава замразяване най-вече на социалналните разходи и отстъпление от извоюваната при нашето участие в управлението подкрепа за хората. Въпрос на воля от страна на мнозинството е да припознае това и да ни подкрепи", добави Манол Генов. 

По отношение на концесията на пристанище "Росенец" народният представител от БСП подчерта позицията на социалистите българската държава да е тази, която управлява и упражнява контрола върху своята собственост и реализира приходи, които са в интерес на българския бюджет.

"Но аз искам да попитам къде бяха ГЕРБ и ДПС преди войната? Къде бяха ПП-ДБ, когато по техни думи е имало "контрабанден внос, данъчно безхаберие, липса на контрол при доставка и експорт на преработените горива"? А се сетиха сега. Да напомня, че това не е нищо ново. На 13 януари такова предложение направи и Петър Чобанов от ДПС от трибуната на НС, но явно някои имат къса памет", коментира Манол Генов.

По думите му има редица важни въпроси като това има ли държавата ресурса и капацитета да се справи. Направени ли са анализ и оценка на това, което може да се случи? Няма ли да има дело срещу България срещу нарушените права на концесионера?

"Ще настояваме за точен анализ на всички последствия и отражения върху българската икономика", подчерта народният представител от БСП. По думите му трябва много внимателно да се прецени дали от таксите или от концесионните вноски ще се събират повече средства. Тези два фактора трябва да се претеглят на кантар и да се прецени кое решение е по-правилно за българската държава и българския национален интерес.