Георги Гьоков: БСП настояваме минималната работна заплата да е 50% от средната за страната

Юли 20, 2023 Новини БСП в медиите 0 322

Предлагаме вдовишката добавка да се изплаща в размер на 30% от пенсията на починалия съпруг

“Предлагаме вдовишката добавка да се изплаща в размер на 30% от пенсията на починалия съпруг, като това ще обхване 550 хиляди пенсионери. Ще са необходими 16 млн. лв. месечно - това е за оставащите 5 месеца от годината.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на bTV Radio.

Той разясни за вдовишката добавка: “Да напомня, че добавката беше въведена като 20% от пенсията на починалия съпруг, а после дойдоха ГЕРБ на власт и обещаха, че ще стане 40%. Едно увеличение от 26,5% на 30% трябва да бъде подкрепено от всички партии в парламента.”

“Между първо и второ гласуване на бюджета ще има много разместване на средства. По време на дебатите ще задам въпрос на народните представители от ПП-ДБ, а и лично към Асен Василев, защото след като в тяхната предизборна програма пишеше, че ще осигурят достойни старини на българските пенсионери, защо тогава предложението за увеличаване на вдовишката добавка не беше внесено от техните народни представители”, попита Гьоков.

Социалистът разкри, че БСП предвижда социални мерки на стойност от 1,8 млрд. лв., които ще дойдат от увеличаването на събираемостта на приходите от данъците, намаляване на капиталовите разходи и увеличаване на бюджетния дефицит от 3% на 3,5%.

Той отхвърли твърденията, че предложенията по бюджета имат връзка с местните избори и обясни: “Партиите винаги могат да бъдат подозирани, че предлагат нещо свързано с предстоящи избори. Но БСП няма как да бъде обвинена в популизъм или че гледаме да предлагаме неща преди избори, тъй като това е традиционна наша политика. Назад във времето сме реализирали нашите социални политики, които следваме и винаги присъстват в нашите предизборни кампании”, добави Гьоков.

“Напълно се съгласявам с исканията на КНСБ. Те в голяма степен са реални и тук е нашата битка за доходите на хората, за да могат да живеят по-нормално и да се справят с предизвикателствата на инфлацията и повишаването на цените”, каза народният представител.

“Много е стресиращо, когато погледнеш цените и работиш на минималната работна заплата. Цените в магазините не са единственото нещо - трябва да се плащат битови сметки, транспортни разходи”, разясни Гьоков.

Георги Гьоков обясни, че когато е бил социален министър е възложил на експерти да поставят начало на стратегия за доходите, чрез която българите да могат да следят развитието на доходите си в бъдещето.

“При вдигане на минималната работна заплата се вдигат всички заплати нагоре. В момента безработицата в България е на ниско ниво, дори под средноевропейското. Това от своя страна предизвиква липса на работна ръка при частния сектор, конкуренцията расте, а това дава обстоятелства за вдигане на работната заплата. От БСП настояваме минималната работна заплата да е 50% от средната за страната”, каза Гьоков.

Социалистът коментира и казуса с пристанище “Росенец”: “Виждате лашканията в политиката по този въпрос. Преди време ГЕРБ гласуваха „против“, това казват от ПП-ДБ. Сега ГЕРБ претендират, че от ПП-ДБ са ги елиминирали от авторството на това предложение. Такива крайности не са добри за България и българската икономика. Трябва да се направи анализ какво би означавало прекратяване на концесията и да се реши как най-добре да се защити българският национален интерес”, завърши Гьоков.