Иван Ченчев: Предложението за прекратяването на концесията на „Росенец“ е с двоен аршин

Юли 20, 2023 Новини БСП в медиите 0 313

Управляващите партии се движат от алчността и желанието си за власт и постове

„БСП се противопоставя на всякаква форма на домашно насилие и извършителите на подобни деяния трябва да понасят най-строги наказания. Ние сме „за“ строги мерки към насилниците, но ще се борим до последно нещата, които касаят българските семейства и децата. Много от хората все още не усещат реалната заплаха, която е надвиснала от джендър идеологията и от всички такива текстове, в които се дава водеща роля на НПО-та и оттам се въздейства върху възпитателната среда в семейството. Притеснително е да отнемеш правото на родителите да напътстват детето си как да се държи в обществото, а подобни текстове насаждат страх в родителите да не прекаляват с възпитанието към децата си. Нашите предложения са изчистени от такива текстове. Продължаваме нашата борба. Наша е ролята да се погрижим българското семейство да не бъде застрашено“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Евроком по отношение на приетите днес от мнозинството в Народното събрание промени в Закона за защита от домашното насилие.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите посочи позицията на БСП по въпроса с концесиите: „С управлението си доказахме, че държавните предприятия могат да се управляват добре и да носят дивидент на държавата. Въпросът е да няма двоен аршин. Решили те днес да гледат концесията на пристанището „Росенец“, а междувременно чуваме, че се подготвя концесия на летище Пловдив. БСП е за това да се гледа принципно и държавнически на всички концесии“, заяви Иван Ченчев.

Той определи управляващото мнозинство по следния начин: „Това е коалиция на войната, на имунитетите, на страха, управление с интерес, с цел власт, позиции, постове: с всеки изминал ден това се доказва и записите от заседанието на ПП се реализира пред очите на българите. На тях не им пука за избирателите и че са предали доверието на хората. Едните имат огромната държавна и общинска администрация, която толкова години са назначавали, имат и ресурс, не е тайна, че купуват гласове, а и алчността е много силен локомотив и ги движи напред“, коментира социалистът.

В ефира на Евроком зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ изрази необходимостта от справедливи условия за живот и представи предложенията на социалистите в социалната сфера, сред които подсигуряване на заплатите във всички държавни предприятия, безплатни лекарства за децата до 14 години, увеличение на пенсиите и на размера на майчинството през втората година и други: „Тези предложения ще струват около милиард и 800 млн. и това няма да натежи на бюджета. В нашите предложения вдигаме със 100 млн. ДДС-то, намаляват се със 700 млн. капиталовите разходи, самият министър Асен Василев казва, че не очаква събираемост на приходите, каквато е предварително заложена, поради тази причина ще се вдигне дефицитът с 0,6%.“, обясни социалистът и припомни силната социална политика, която БСП проведе по време на участието си в управлението в кабинета Петков, когато социален министър беше народният представител от БСП Георги Гьоков.

Иван Ченчев коментира и процедурата по назначаване на управители на регулаторните органи като посочи, че решенията са предварително договорени от задкулисието, а БСП не желае да участва в договорени мачове и ще отстоява позициите и принципите си.