Георги Свиленски: Концесията на „Росенец“ е харизана от Борисов – да не се прави на защитник на българските интереси

Юли 20, 2023 Новини БСП в медиите 0 428

Борисов, Петков, Пеевски и Атанасов управляват държавата

„Стана ясно кой управлява държавата – ген. Атанасов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Нека не разказват повече приказки, че няма коалиция и че това не е коалиция. Проблемът е, че не могат да се разберат – единият искал, другият предложил, третият се вмъкнал. Не могат да си намерят авторството на идеята за концесията на „Росенец“. Нека стане ясно, че концесията е дадена от Борисов 2011 г. за 35 години, т.е. той тогава е дал концесията, харизал е българското пристанище. Сега да не се прави на голям защитник на българските интереси“.  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на bTV.

В предаването „Лице в лице“ социалистът заяви още, че БСП е последователна относно позицията си за концесиониране: „Ние сме „за“ това, че големи инфраструктурни, национални обекти, летища, плажове, природни богатства не трябва да бъдат давани на концесия и ще подкрепим това решение, защото българската държава трябва да експлоатира тези обекти. Друг е въпросът, че там и тръбите, и пристанището, и заводът – всичко е на „Лукойл“ и друг няма кой да акостира на това пристанище, но ще си плащат на българската държава, така както би трябвало да бъде в една нормална европейска държава“, обясни Георги Свиленски и посочи, че социалистите ще подкрепят предложението за прекратяването на концесията на „Росенец“, но в този контекст, а не в контекста на войната.

„На тези хора само Путин, Русия, въоръжение, БТР-и, само това им е в главата, откакто функционира парламентът. Не мислят за българските граждани, за доходите, за заплатите. Погледнете всеки ден парламентът с какво се занимава – два дни обсъждахме помощите за Украйна, подаряването на реакторите на АЕЦ „Белене“ на Украйна  - защото се продават на такава цена, че си е подарък,  изпразването на складовете на българската армия, кога ще се възстанови не е ясно. Днес Комисията по отбрана е взела решение за предоставянето на 100 БТР-а на Украйна. Изведнъж реакторите в България не стават за нищо, БТР-ите в България не стават – но в Украйна стават. Нека мислят повече за националният интерес“, призова зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Той определи случващото се като модел на две паралелни държави: „От едната страна на парламента цяла седмица всички синдикати – „Подкрепа“, КНСБ, „Защита“, други организации – протестират на 40 градуса, а от другата страна - те в парламента се занимават как да изпразнят българската държава и българската армия от съдържание. А хората, които протестират, няма кой да ги чуе“, изрази възмущение Георги Свиленски.

Социалистът посочи, че от БСП са чули техните искания и са внесли предложенията за повишаване на заплатите на служителите в НОИ, в НЗОК, Спешната помощ, АПИ: „Цялата държавна администрация е изоставена. Тях не ги интересуват кои хора работят за държавата, цели структури са изоставени. Ние предлагаме социалните придобивки, индексирането на пенсиите, увеличение на размера на майчинството през втората година и най-важното: минималната работна заплата 850 лв. от 1 юли“, каза Георги Свиленски.

Той допълни: „Исканията на синдикатите са в размер на 300 млн. лв. Нашите искания, консолидирани с тези 300 млн. лв., с пенсии, с детски, с безплатни лекарства за деца до 14 години, са в размер на 1,8 млрд., което ясно сме посочени откъде да бъдат добавени: 100 млн. повече събираемост на ДДС, 700 млн. от намаляване от капиталовите разходи и около 1,1 млрд. -1,2 млрд. от увеличаване на дефицита, което е увеличаване само с  0,6% и той ще стане не 2,9%, а 3,5%, което не е фатално за Еврозоната. Тоест предлагаме политика за гражданите, за хората, за бизнеса, за служителите. На ход е мнозинството в българския парламент да откликнат не само на разни други хора, с които комуникират, а на българските граждани“, каза Свиленски.

Той коментира и темата за имунитетите: „Миналата седмица с 300 зора Борисов успя да напише заявлението си и да го занесе където уж трябва. Надявам се да е стигнало и до прокуратурата. Ние знаехме, че комисията по имунитетите няма да заработи и тя не заработи, защото целта беше не да се разгледат фактите, а да се пази имунитетът на Борисов, колкото е необходимо, докато в прокуратурата се наместят нещата. Да видим какво ще последва. Сарафов беше зам.-главен прокурор до преди 2 седмици, как тогава не е установил, че проверката се е забавила. Той беше шеф на следствието, къде спеше и ги пропусна тези срокове, а сега изведнъж установява какво се е случило“, каза още Георги Свиленски.

По отношение на разпределението на комисиите, Свиленски заяви, че досега никога не се е случвало така, че управляващите да си разпределят сами комисиите без никакъв диалог и опити за комуникация с опозиционните партии: „Те се бяха разбрали, ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ се бяха разбрали. Пред всеки имаше листче с кого за коя комисия да предложи председател. Пред нас такова листче нямаше. Те бяха подредили всички комисии, не се прави така –тяхното поведение беше мишкуване“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

И допълни: „Те си направиха борд по назначенията – това излезе и от записа и от приказките на всички. Борд, който ще одобрява кандидатите и той ще предлага на мнозинството кого да изберат“, каза Свиленски и посочи, че парламентът има други правила, който предполага това състезание да е справедливо: „Там се оказва обаче че ако не си минал през този борд, няма шанс да бъдеш избран“, каза социалистът и даде пример с избора на председател на НЗОК, при който безупречната кандидатура на проф. Стайкова срещна одобрението на народните представители от останалите парламентарни групи, но въпреки това тя не беше избрана за позицията, защото по думите на Свиленски всичко е било предрешено.