По инициатива на БСП в Народното събрание се реализира изложба на бесарабските българи в район Тараклия

Събитието е пореден израз на топлите отношения между социалистите и българската общност в Молдова

По инициатива на секретаря на парламентарната група на „БСП за България“ Деян Дечев в Народното събрание се реализира фотодокументална изложба „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г. Експозицията е организирана от администрацията на район Тараклия – център на българите в Молдова.

Деян Дечев, който в момента е народен представител от Сливен, през 2012 г., като председател на постоянната комисия по международни отношения в Общинския съвет на Сливен, през 2012 г. е инициатор на договор за побратимяване между двата града. 

„През годините сме направили редица мероприятия, разменяли сме делегации и сме поддържали отношенията живи. Това не е еднократно събитие, а резултат на дългогодишна дружба и поддържане на братски отношения. Вярвам, че това ще продължи и занапред“, заяви Дечев.

Той получи почетна грамота от председателя на район Тараклия Иван Паслар, а на депутата Манол Генов бе връчен почетен знак.

БСП традиционно поддържа топли отношения с българската общност в Молдова, като дори поддържа партийна организация там. Социалистите нееднократно са настоявали да се провежда по-активна политика в посока защита интересите  на бесарабските българи. В началото на годината депутатите на БСП поставиха в българския парламент въпроса за спорната административна реформа в Молдова, застрашаваща техните права като общност. В 48-ото Народно събрание, с активното участие на парламентарната група на „БСП за България“ и съдействието на Георги Гьоков като председател на Комисията по труда и социалната политика, се отпуска финансова помощ от 500 000 лв. за нашите сънародници в район Тараклия.