Христо Проданов, БСП: Не участваме в сватбата на ДПС, ПП–ДБ и ГЕРБ–СДС

Юли 19, 2023 Новини БСП в медиите 0 397

Тези, които уж щяха да изчегъртват едните, сега направиха с тях съглашателство

„Нашите искания се припокриват с тези на синдикатите. Почти всичко, което те искат, ние сме го предложили още преди срещата ни. Нормално е социалистическа партия и синдикални организации да искат едно и също – ще се борим за увеличение доходите на работещите, да се защитят най-уязвимите, които са на минимална работна заплата, работещите в държавния сектор, които не са получавали увеличение от твърде много време“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в ефира на Nova News. 

Проданов посочи, че социалистите ще продължат да настояват минималната работна заплата да стане 50% от средната, но не от началото на следващата година, а още отсега: „Инфлацията миналата година беше над 10%, а увеличението, което получиха хората с най-ниски заплати, беше изядено от нея – те нямат време да чакат с години. Точно заради това, ние бяхме против това вторачване от 3% дефицит. Може дефицитът да е 4%, което означава над 1,5 млрд. средства, с които можем да увеличим достатъчно заплатите на тези хора, така че те да живеят по-достойно“, обясни Христо Проданов и допълни, че това е и най-добрият начин за стимулиране на растежа на икономиката.  

Социалистът коментира политическата обстановка в страната: „Наблюдаваме политически цирк - тези, които уж щяха да изчегъртват едните, сега направиха с тях съглашателство, виждате как се избират регулатори, които трябва да са независими“, каза той по отношение на управляващите партии. 

Попитан относно предложението на ПП-ДБ да се прекрати концесията на „Росенец“, Христо Проданов заяви: „Не участваме в сватбата на ДПС, ПП–ДБ и ГЕРБ–СДС. Явно са се уговорили нещо, едно за сметка на друго, всичко е политическа уговорка между тях“.