Гуцанов, БСП: Кой одобри газовото споразумение с "Боташ", което ощетява България с милиарди?

Не може по такъв безнаказан начин да се ощетява държавата, възмущава се депутатът от БСП

„Газовото споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ е било одобрено от служебната власт без никой от министрите да го е виждал. Това заявихте Вие по време на изслушването тук в тази зала. Малко по-късно и премиерът Николай Денков го потвърди. Вие ще го прикривате ли това нещо или ще се влезе в сериозен дебат по неговото разследване?“ Това попита народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов министъра на енергетиката Румен Радев по време на парламентарен контрол.

„Вие казахте, че е поръчана такава проверка. Докъде е стигнала тя, тъй като става дума за 1.850 млрд. куб. газ, която дали я взимаме, или не я взимаме – ние я плащаме. Което прави от 1 януари следващата година по 178 милиона долара на месец. Ако договорът се развали, неустойките са около 2 милиарда. Това дали е така или не е така?“, попита още Гуцанов.

И подчерта: „Още повече, че нашият капацитет е около 2.5 милиарда. Ние имаме само по този договор 1.85 млрд. Имаме възможност от Гърция 1 млрд., където е 100% само руски газ. Имаме и Азербайджан, където имаме още 1 млрд. и също по-голямата част е руска газ. От едната страна се говори за диверсификация, от другата страна взимаме отново руска газ, но на пъти по-скъпа цена.“

Социалистът отправи конкретни въпроси към енергийния министър: Какво точно предвижда това споразумение и какви са неговите последици за енергийната ни система? Ще плаща ли България по-висока цена на газа от това, което сме плащали последните години?

Депутатът изрази опасение, че както е подписан този договор, България става негов заложник. Той също така изрази съжаление, че Народното събрание не е приело предложението на БСП да се направи временна комисия по този казус.

„Не може по този безнаказан начин всеки да подписва договор и после служебният министър Росен Христов да се прави на велик енергетик. Надявам се, че Вие няма да прикривате и ще дадете точни резултати на това за какво точно става въпрос в този договор“, каза още Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

Той постави и втори въпрос: „За корабът, който пристигна на цена 112 долара на мегаватчас. По това време цената на спотовия пазар е 44 долара. Тук става въпрос отново за десетки милиони ощетяване на държавата. В микса ли е този кораб или не е? Шефът на „Булгаргаз“ ли ще понесе отговорност?“