Драгомир Стойнев: България може да остане без ядрено гориво заради решението на Народното събрание

Когато парламентът започне да управлява енергетиката вместо министъра, имаме проблем

„Имам чувството, че Народното събрание започва да управлява енергетиката, а не Министерството на енергетиката.“ Такъв извод направи народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев по времето на парламентарен контрол.

Той зададе на министъра на енергетиката въпрос относно появилата се в публичното пространство информация за възможни проблеми с доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.  

„За радост, от „Росатом“ опровергаха тази информация и заявиха, че ще изпълнят своя договор, който изтича на 31 декември 2025 г. Съгласно този договор, ще е необходимо и зареждане на ново ядрено гориво - тоест 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с това ядрено гориво до пролетта на 2024 г. Надвисва една опасност. От пролетта на 2024 г. ние трябва да имаме нов тип гориво. Това решение не бе на база анализи и технически спецификации, а бе решение на парламента. БСП тогава категорично възразихме, защото считаме, че това не е работа на българските политици“, уточни Стойнев.

Той обърна внимание, че до момента Агенцията за ядрено регулиране не се е произнесла и попита  какво ще се случи, ако до пролетта на 2024 г. не се получи отговор от нея. „Какво ще се случи дотогава, при положение че не сме удължили договора с „Росатом“ и нямаме необходимия лиценз?“, попита още социалистът.

Той предупреди, че България може да изпадне в патова ситуация – с ядрена централа да останем без ядрено гориво.

„Когато парламентът взима решенията вместо министерството, може да има проблем. Не Народното събрание да Ви налага политиката - отивайте и преговаряйте с украинците и продавайте двата реактора. Стана ясно, че Вие въобще не сте разговаряли с Вашия колега от Украйна по повод нуждата  от продажба на ядрените реактори“, обърна се към министър Радев депутатът.

По неговите думи е трябвало  Агенцията по ядрено регулиране да бъде оставена първо да издаде разрешение за новия тип гориво и тогава да се прибегне към подписване на договорите.

„Сега чакаме и се надяваме напролет да имаме такова разрешение. Това прибързване и този политически натиск, който се оказва към Агенцията по ядрено регулиране, не дай си боже да има ефект върху сигурността на системата“, заяви Драгомир Стойнев.