Михаил Миков не одобри промени в Закона за електронните съобщения

Министърът  призова Народното събрание да намери решение на проблема в кратки срокове С направените промени в Закона за електронните съобщения се препятства борбата срещу престъпления, които не са тежки, но които влизат във фокуса на обществения интерес – сводничество, разпространение на детска порнография, интелектуално пиратство и други

Министърът  призова Народното събрание да намери решение на проблема в кратки срокове

С направените промени в Закона за електронните съобщения се препятства борбата срещу престъпления, които не са тежки, но които влизат във фокуса на обществения интерес – сводничество, разпространение на детска порнография, интелектуално пиратство и други. Това каза от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Според него, редакцията силно намалява капацитета за противодействие на тези престъпления и дава възможност на извършителя да заличи уличаваща го информация и да унищожи данни.

С направените промени в закона се разрешава данните да бъдат използвани само при тежки престъпления. Това, според вътрешния министър е много по-тясно тълкуване на европейската директива, където се визират сериозни престъпления, които не са тежки по смисъла на нашето законодателство. Пред депутатите Миков заяви, че изискването информацията да се събира по Закона за специалните разузнавателни средства ще намали ефективността при работата по престъпленията. По думите му всички оператори и интернет доставчиците трябва 24 часа в денонощието да имат готовност за подаване на данни, когато такива бъдат поискани.
Миков призова Народното събрание да намери решение на проблема и то в кратки срокове.