Гуцанов отново повдигна в парламента въпроса за сделката за газьол за отопление на затворите, която е ощетила бюджета

Може да се окаже, че служебният кабинет е ощетил бюджета не с 2 млн. лв., а с много повече, посочи депутатът от БСП

„На 28 май 2023 г. в ефира на bTV бе излъчено разследване относно възможно ощетяване на бюджета на Република България с около 2 млн. лв. Основно бе изнесена информация за обществена поръчка на 30 септември 2022 г. за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказания“ за снабдяване на затворите в България с газьол за отопление – процедура, проведена по време на служебния кабинет със служебен министър Крум Зарков.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на парламентарен контрол. 

Той подчерта, че откакто България е член на ЕС, България винаги e подавала към Европейската комисия информация за цените на газьол за отопление от рафинерия „Лукойл България“ АД, но на 19 май 2023 г. това се променя. 

„Министърът на енергетиката сменя източника на информация за базовата цена след подписването на договора, от която се дава отстъпка от 3%. Само за информация, разликата е 20% и оттук идват тези 2 млн. лв., които се търсят“, обясни Гуцанов, като обърна внимание, че това се случва само седмица, след като е подписан договор с фирма „М-форма“ за доставка на газьол за отопление. 

В тази връзка, към министъра на енергетика Румен Радев той зададе следните въпроси: Вярно ли е, че през месец май Министерството на енергетиката е подало към ЕК информация, получена от Софийска стокова борса, а не от рафинерията „Лукойл България“ АД? Какво е наложило Министерството на енергетиката да промени източника на информация за цената на газьола за отопление в докладите към ЕК и така променената методология довела ли е до загуби за националния бюджет и в какви размери?

Министърът отговори, че няма информация дали е нанесена щета по държавния бюджет от тази сделка, но по казусът е образувана проверка и докладът от нея ще бъде внесен в Народното събрание. 

„Договорът е подписан на едни изисквания, а една седмица по-късно те се сменят и виждаме за какви загуби става въпрос. Представете си колко други договори най-вероятно  са започнали по една процедура и са приключили по друга – това е абсурдно. Ако се направи една справка, може да се окаже, че не е само 2 милиона евентуално ощетяване, а много повече. И още повече, че министерството сменя тези изискванията по средата на годината, когато текат конкурси. Надявам се всичко това да се изясни от доклада и компетентните органи да се произнесат, но навярно ощетяването на бюджета е в огромни размери“, заключи Борислав Гуцанов.