Правомощията на президента не са за подценяване

Сеп 02, 2011 Новини БСП 0 1553

Евродепутатът Ивайло Калфин не е привърженик на създаването на президентска република в България и не намира, че сегашните правомощия на държавния глава са малки

Евродепутатът Ивайло Калфин не е привърженик на създаването на президентска република в България и не намира, че сегашните правомощия на държавния глава са малки. В отговор на журналистически въпрос в Силистра Калфин обясни, че за България е по-добре да има баланс между институциите. „Представям си ако бяхме президентска република и Бойко Борисов бе президент. Просто други институции нямаше да има", коментира Калфин. „Правомощията на президента не са за подценяване, нито са малки. Ако се използват максимално, те могат да свършат много работа", добави той.

Калфин поиска правителството да постави като български и европейски въпрос пред Либия да се каже истината за българските медици  - че те нямат нищо общо със СПИН заразата в Бенгази. Те все още имат смъртни присъди там, които не са отменени и бяха потвърдени на последна инстанция от сегашния ръководител  на либийската опозиция, припомни Калфин. Именно той - Мохамед Джалил, трябва да каже публично, че те са невинни. България да потърси с подкрепата на ЕС ясна декларация от страна на бунтовниците, че това е един скалъпен случай, призова още Ивайло Калфин.

В силистренското село Сребърна той опита от прочутата кайсиева ракия, произведена на селския казан, сертифициран по всички европейски норми.