Николай Каварджиклиев: Сегашният бюджет е просто едно раздаване на пари

Юли 14, 2023 Новини БСП 0 300

БНБ трябва да бъде основа за изнасянето на коректна и ясна информация за икономиката на страната

“Включих се в битката за БНБ, защото имах усещането, че мога да бъда полезен. Мисля, че чисто математически - изборът е предрешен. Определям работата на Димитър Радев като един спокоен мандат от 8 години. “ Това заяви издигнатият за кандидат за управител на БНБ от парламентарната група на “БСП за България” Николай Каварджиклиев в ефира на bTV Radio.

“Централните банки са много консервативна среда, така и трябва да бъде. Но определено не трябва да бъдат спокойна среда - трябва да се модернизират, да се развиват и да се грижат за персонала, който работи там”, заяви финансистът.

Той обясни какво би променил като управител на БНБ: “Първото, което бих подобрил е задържането на висококвалифицирания персонал в банката. Текучеството на важните кадри е сериозно и пред мен стои въпросът дали банката е подготвена за предстоящото след приемането на еврото. БНБ ще играе по-активна роля, трябва да се вземат оперативни решения и да се действа динамично и бързо”, разкри Каварджиклиев.

Според него еврото трябва да бъде прието, но на този етап все още не сме готови. Той каза, че синхронизирането на системите, софтуерната подготовка и информационните кампании са от ключова важност. 

Каварджиклиев отбеляза, че ефектите за фирмите и гражданите след приемането на еврото не са обяснени добре. Според него, обаче, това не е работа само на БНБ, но и на Министерски съвет. 

Финансистът успокои, че повишаването на цените и намаляването на покупателната способност не са риск при приемането на еврото. По думите му се разбира, че важна роля играе и държавата - нужно е да има комуникация, обяснения, разяснения, контрол и твърд мониторинг. Според него паралелното използване на лев и евро ще доведе само до допълнително объркване и излишни разходи в системата. 

Каварджиклиев коментира и бюджета: “В представената бюджетна рамка не виждам политика, която да е анти-инфлационна, може би в бюджетите за следващите години ще има такава. В оставащите 5 месеца няма време да се прави бюджетна политика. Без да има ясни реформи и цели, това е просто раздаване на пари.”

В бюджета трябва да се обърне внимание на социалната защита на хората, акцентира Каварджиклиев и допълни, че синдикатите, които протестират в момента са в абсолютното си право, те се чувстват пренебрегнати: „Това е един бюджет, който гони ниски дефицити, но в същото време е асоциален и няма никакви заложени политики, цели, инвестицонни програми“.

Той допълни какви биха били неговите приоритети, ако стане управител на БНБ: “Първата стъпка е свързана с приемането на еврото. Което значи пътна карта за въвеждане на еврото от МС и ясен план какво трябва да се случи в идните месеци. Втората ми цел ще бъде ясна комуникация  - не само на БНБ с МС, но и към медиите, населението и корпоративния свят.”

Каварджиклиев обясни, че е стандартна европейска практика управителите на националните банки да се появяват поне веднъж на три месеца, за да дават отчет за това какво са свършили и какво предстои, а това дава увереност на бизнеса как да планира и второ, успокоява и хората. За него не е достатъчно да има просто един сайт, на който се качва комплексна статистика, която може да бъде разчетена само от експерти: „Комуникацията на централната банка с хората трябва да бъде на народен език“, посочи той.

“БНБ  е институцията в България, която има най-добри и ясни аналитични функции. Тя трябва да бъде основа за изнасянето на коректна и ясна информация за икономиката на страната”, добави Каварджиклиев, като завърши с уверение, че не се очаква драстично повишение на лихвите по кредити и депозити.