Борислав Гуцанов: Липсата на БСП в управлението свали всички задръжки на ПП-ДБ и се започна с разпродажбата на държавата

Юли 13, 2023 Новини БСП 0 291

Няма такъв прецедент във военната история - някой да си отвори запасите и да каже, че ги дава на друга държава

“Така нареченото мнозинство на омертата, на войната, на националното предателство, което пряко включи и ДПС, предварително си беше решило кои да бъдат председателите, кои да бъдат зам-председателите, без проведени елементарни разговори между парламентарните групи, включително и без председателски съвет. Това е пълен прецедент за съвременното Народно събрание от 1989 г. насам. Подобно арогантно отношение никога не е имало.” Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов в ефира на радио “Фокус”. 

“Решенията взети от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са минали през техния борд, а след това са минали и през по-горната инстанция - одобрение от ДПС. По-лошото в тази ситуация, е че освен ръководствата на постоянните комисии в НС, по този начин се подхожда и към регулаторите”, добави още социалистът. 

Гуцанов обясни, че условията за участие са разписани по такъв начин, че липсват само имената на хората, които ще бъдат назначени за подуправители и управител на БНБ. Спор него така ще се подходи и към НЗОК, като предпоставка за това дава вчерашното отхвърляне на единствената кандидатура за поста управител на НЗОК - тази на проф. Жени Стайкова. 

“Липсата на БСП се отразява видимо в това управление. В кабинета “Петков” ние бяхме гарант, че България няма да бъде въвлечена във военен конфликт и правихме всичко възможно да няма износ на оръжие към Украйна”, заяви социалистът. По думите на Гуцанов, липсата на БСП във властта е свалило всички задръжки, които ПП-ДБ са имали и са започнали с разпродажбата на държавата. 

Той коментира и темата за АЕЦ “Белене”: “Енергийните експерти казваха, че проектът в Белене има шанс. А соросоидни хора, на които са им сложили етикета “експерти”, говорят това което им е казано, че трябва да говорят. Ако работеше АЕЦ “Белене”, енергията ни щеше да стане още по-евтина.”

Той обясни, че реакторите могат да бъдат използвани само и единствено на площадката, на която са проектирани, следователно ги прави неизползваеми в Украйна.

Гуцанов подходи с недоверие към технологиите “Уестингхаус” AP 1000, като отбеляза, че все още никъде по света тази технология не работи. Според него превръщането на България в експериментална площадка е национално предателство, което ще се отрази на всеки един българин. 

Той обясни какво поражда недоверието на социалистите към премиера Николай Денков: “На първо място неговото изявление, което направи по “Скай Нюз”, където той каза, че едва ли не няма нищо лошо да се дават касетъчни бомби на Украйна. 

Това е абсурдно, тъй като има подписана от 120 държави, включително и България Конвенция за клъстерните муниции.”

“Искаме изслушване на премиера - какво още е говорил, какви ангажименти е поел. Мнозинството в парламента, потвърдено от ДПС, отвори вратите на нашите складове. Няма такъв прецедент във военната история - някой да си отвори запасите и да каже, че ги дава на друга държава. Има решения от НС за даряване на оръжията на Украйна и тяхната замяна. Но как ще стане тази замяна, кога ще стане тази замяна, кой ще ги произведе - никой не знае”, разкри Гуцанов.